BM: Filistin halkının haklarında kısıtlama yapılamaz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres uluslararası topluma Filistin halkının haklarına kavuşması için çaba sarf etmesi çağrısında bulundu.

BM: Filistin halkının haklarında kısıtlama yapılamaz
30 Kas 2020 18:27:13

Guterres, bu haklarda kısıtlama yapılamayacağını ve barış, onur, adalet ve güvenlik temelleri üzerine bir gelecek inşa etmesinin de Filistin halkının hakkı olduğunu belirtti.

Guterres, Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada; "Bugün, BM teşkilatının kuruluşunun 75. yılını kutladığı tarihte bile hâlâ Filistin halkının meselesinin çözüme kavuşturulamamış olması üzücüdür" ifadelerine yer verdi.

Guterres, işgal altındaki topraklarda süren bazı uygulamaların da büyük endişelere yol açtığına dikkat çekerek, yasa dışı yerleşim merkezlerinin genişletilmesinin, Filistinlilere ait evlerin ve binaların yıkımında ciddi bir artış olmasının, şiddetin ve savaşçıların çalışmalarının devam etmesinin de bunlar arasında olduğunu söyledi.

29 Kasım 1947 tarihinde BM Genel Kurulu, Filistin topraklarını işgalci siyonistlerle oranın asıl sahipleri olan Filistinliler arasında paylaştıran 181 sayılı kararı çıkarmış, bundan otuz yıl sonra 29 Kasım 1977 tarihinde ise BM Genel Kurulu bugünün Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü olarak kutlanmasına dair karar çıkarmıştı.




0 Yorum

Yorum Yaz