Büyük Yıkım

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova’ya yapılan operasyonların ardından ortaya çıkan tabloyu açıkladı. Resmi rakamlara göre, 5 ilçede yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320. Yıkılan yapıların yeniden yapılması için ortaya çıkan maliyet ise yaklaşık 1 milyar lira olarak açıklandı.

Büyük Yıkım
31 Mayıs 2016 09:05:50

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısında Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablonun detaylarıyla masaya yatırıldığını belirterek, “Bu 5 ilçede, yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320’dir. Bunları daire ölçeğinde düşünürsek yaklaşık 11 bin birimdir. Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır” dedi. Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı. 

1 milyar lira harcanacak

Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablo detaylarıyla masaya yatırıldı. Bu 5 ilçede, yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320’dir. Bunları daire ölçeğinde düşünürsek yaklaşık 11 bin birimdir. Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır. Yani 1 milyara yakın bir miktarın sadece bu 5 ilçedeki yeniden yapılanma sürecinde harcanacağı açıkça görülüyor.” 

Yüksekova’ya geri dönüşler başladı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki sokağa çıkma yasağı, dün sabah saatlerinden itibaren kısmi olarak kaldırıldı.  Bu kararın üzerine Van, Hakkari ve çevre ilçelere göç etmek zorunda kalan Yüksekovalılar geri dönmeye başladı. Hakkari-Yüksekova karayolundaki Yeniköprü Jandarma Kontrol Noktasında araç yoğunluğu yaşandı. Vatandaşlar kimlik kontrolünün ardından ilçeye alınırken, PKK mensupları tarafından tuzaklanmış olası patlayıcılara karşı uyarıda bulunuldu. Valilikten yapılan açıklamada bu süreçte evlerini bırakarak yakınlarının yanına giden vatandaşların geri döndüklerinde dikkatli olmaları da istendi. Yetkililer, vatandaşlardan şüpheli kablo, patlayıcı düzenekleri gibi materyalleri görmeleri durumunda dokunmadan güvenlik kuvvetlerine haber vermelerinin can güvenliği açısından önem arz ettiğini kaydetti.

Gözyaşlarına hakim olamadılar

 Evlerine geri dönenler gözyaşlarına hakim olamadılar.



0 Yorum

Yorum Yaz