Çavuşoğlu yanıtladı: Boğazların Rus savaş gemilerine kapatılması mümkün mü?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi’nin, Boğazların Rus savaş gemilerine kapatılması talebi var. Montrö’ye göre mümkün mü?" sorusunu yanıtladı.

Çavuşoğlu yanıtladı: Boğazların Rus savaş gemilerine kapatılması mümkün mü?
25 Şub 2022 09:07:42

Hürriyet'ten Fatih Çekirge'ye konuşan Çavuşoğlu, "Ukrayna resmi bir talepte bulundu. Montrö Antlaşması’nın maddeleri gayet açık ve net" diyerek şu cevabı verdi:

"Bugüne kadar Türkiye Montrö Antlaşması’nı tereddütsüz her seferinde uygulamıştır. Yani Türkiye’nin taraf olmadığı bir savaşta, savaşın tarafı olan ülkelerle ilgili alınabilecek tedbirler var. Boğazlar’dan savaş gemilerinin geçişini Türkiye durdurabilir.

Ama Montrö Sözleşmesi’nde ayrıca bir şey var. Burada savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin kendi üslerine dönme talebi olursa, o zaman ona izin verilmesi gerekiyor. Uzmanlarımız bir kere savaş hali var mı, onu çalışıyor. Savaş halini hukuken kabul edersek bu süreç başlayacak. İkincisi, savaş halini kabul edersek, Montrö bağlamında savaş gemilerinin geçişini yasaklayacağız. Ama yasaklasak da Rusların böyle bir hakkı var. Sözleşme yapılırken, Rusya kendisince madde koydurmuş. 19., 20. ve 21. Madde bunları düzenliyor. En sonunda diyor ki, kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir.”

'Yaptırımlar Türkiye'yi nasıl etkiler?'

Çavuşoğlu, Rusya'ya yönelik yaptırımların Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Rusya’ya yönelik yaptırımlara baktığımız zaman daha çok şahıslara yönelik olduğunu görüyoruz. Bazı ekonomik, özellikle finansal yaptırımlar var.

Sonuçta yaptırımların bizi ne kadar etkileyeceği yaptırımların ölçüsüne, kapsamına bakar. Mesela doğalgazı, petrolü kapsayacak mı? Mutlaka sadece bizi değil, Avrupa’yı da etkiler. Turizmi de mutlaka etkiler. Bu sürecin ne kadar süreceğine bağlı.”

Etiketler:   rus savaş gemisi


0 Yorum

Yorum Yaz