Çavuşoğlu'nun elçi krizi sırasında 'Gitmek zorunda kalırım' dediği iddia edildi

10 elçiyle ilgili krizde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Büyükelçiler 'istenmeyen kişi' ilan edilirse, ben de bakanlıktan gitmek zorunda kalırım" mesajını verdiği belirtildi.

Çavuşoğlu'nun elçi krizi sırasında 'Gitmek zorunda kalırım' dediği iddia edildi
26 Eki 2021 09:38:20

İş insanı Osman Kavala'nın AİHM kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçiyle ilgili 'istenmeyen adam' krizinin arka planında Dışişleri'nde yaşanan krizin ayrıntıları sızmaya devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun kriz sırasında elçilerin sınırdışı edilmesi halinde kendisinin bakanlıktan 'gitmek zorunda kalacağını' söylediği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ise "Yapacak bir şey yok" yanıtı verdiği iddia ediliyor.

 Erdoğan'ın cumartesi günü yaptığı 'istenmeyen adam' açıklaması sırasında Güney Kore'de bulunan Çavuşoğlu, Erdoğan'la yüz yüze görüşmeyi ve büyükelçilerin "istenmeyen kişi" ilan edilmesi kararını kabine toplantısı sonrasına bırakmayı tercih etti.

Erdoğan'ın talebine sıcak bakmayan Çavuşoğlu, Erdoğan'a "büyükelçiler 'istenmeyen kişi' ilan edilirse, ben de bakanlıktan gitmek zorunda kalırım" mesajını iletti. Ancak Erdoğan'ın bu mesaja "Yapacak bir şey yok" yanıtı verdiği iddia edildi.

Büyükelçilerin "istenmeyen kişi" ilan edilmesinin Türkiye'nin önemli işbirliklerine zarar vereceğinden endişe eden AK Partili kurmayların da Erdoğan'la temas kurup krizin çözümü için formül arayışına girdiği ifade edildi. Ardından Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri'nin devreye girdiği ve büyükelçiliklerin Türkiye'nin iç işlerine karışmamayı kabul etmelerinin sağlandığı belirtiliyor.

Erdoğan'ın açıklaması sonrasında iki gün süren belirsizlik, dün büyükelçilerin bulundukları ülkelerin iç işlerine 'karışmadıklarını teyit etmeleri' sonrasında yatışmıştı. Bu açıklamanın Erdoğan tarafından 'olumlu' karşılandığı belirtilse de, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Osman Kavala ile ilgili ilk açıklamalarının zaten bu ilkeyi ihlal etmediğini ve Erdoğan'ın sözlerini 'not ettiklerini' söylemişti. 



0 Yorum

Yorum Yaz