CİMER açıkladı: 183 bin 934 öğrenci yurtsuz

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt İdare ve İşletme Dairesi Başkanlığı’nın 4 Ekim verilerine göre yurt başvurusu yapmış 183 bin 934 öğrenci henüz yerleştirilmedi.

CİMER açıkladı: 183 bin 934 öğrenci yurtsuz
05 Eki 2021 22:00:40

 Üniversitelerin akademik takvimi başladı fakat yurt başvurusu karşılanmayan on binlerce öğrencinin barınma sorunu devam ediyor. Bakanlık verilerine göre yurt başvurusu yapmış 183 bin 934 öğrenci halen açıkta.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (CİMER) aracılığıyla yurtlardaki son duruma dair verileri talep etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt İdare ve İşletme Dairesi Başkanlığının 4 Ekim 2021 tarihi itibariyle paylaştığı verilere göre 2021-2022 öğretim döneminde devlet yurtlarına Türkiye genelinde toplam 624 bin 237 başvuru yapıldı. 16 Eylül 2021 tarihinde yapılan ilk yerleştirmede 352 bin 293 öğrenci barınma sorununu çözdü. 4 Ekim 2021 tarihi itibariyle yapılan yerleştirmeler sonunda sayı 440 bin 303’e çıktı. Bu veriler dikkate alındığında yurt başvurusu yapmış 183 bin 934 öğrencinin halen açıkta olduğu görünüyor.

‘KOCA İSTANBUL’DA 21 YURT VAR’


Bakanlık yanıtında ayrıca yedekten yurt yerleştirme işlemlerinin haftada iki kere açıklanarak devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

CHP’li Adıgüzel öğrencilerin barınma sorununu Meclis Genel Kurulu’nda da gündeme getirdi. Konuşmasında SODEV’in araştırma sonuçlarını paylaşan Adıgüzel, “İstanbul'da 32 öğrenciye 1 yatak düşüyor. İstanbul'da bugün yurt sayısı kaç biliyor musunuz? 21. Koca metropol İstanbul'da 21 yurt var. Ankara ve İzmir'de 11 öğrenciye 1 yurt yatağı düşüyor” dedi.

‘YAKLAŞIK 200 BİN ÖĞRENCİ AÇIKTA’

CİMER’den gelen yanıta göre yaklaşık 200 bin öğrencinin açıkta kaldığına dikkat çeken Adıgüzel, “Değerli milletvekilleri, tabii ki her ile bir yurt yaptınız, bununla da övünüyorsunuz ama her ile bir üniversite yaparken yanına bir yurt yapmayı da düşünemediniz mi? Bence düşündünüz. Devletimizin buna gücü yetmez miydi? Elbette ki yeterdi ama siz bilerek, isteyerek Türkiye'deki binlerce genci cemaatlerin, tarikatların kucağına ittiniz. Bugün eğer Türkiye'de cemaat ve tarikatların yurt sayısı devlet yurdundan fazlaysa bunun sorumlusu on dokuz yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıdır” dedi.

‘NEREDEYSE TAMAMININ TALEBİNİ KARŞILADIK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni akademik yılın açılışı nedeniyle düzenlenen törende yurt sorunuyla ilgili konuştu. Geçen yıl salgın sebebiyle yurtlar kapalı olduğu için bu yıl hem yeni kayıt yaptıranlar hem de geçen yıl üniversiteye başlayanların başvuru yaptığını, bunun da başvurularda belli bir yığılmayı beraberinde getirdiğini kaydeden Erdoğan, üstesinden gelemeyecekleri bir sorunla karşı karşıya olmadıklarını savundu. Pek çok şehirde yurtta kalmak için başvuran öğrencilerin neredeyse tamamının talebini karşıladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halen inşası süren proje ve ihale aşamasında olan yurt çalışmalarımızla birlikte 110 binin üzerinde yeni yatağı öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Böylece artık yurt sorununu tamamen çözmüş olacağız” dedi. 

Etiketler:   Yurt Üniversite


0 Yorum

Yorum Yaz