DEM Parti'den İmralı Görüşmesi Sonrası Açıklama

DEM Parti, İmralı Adası’nda 18 Mayıs 2025 tarihinde Abdullah Öcalan ile gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin açıklama yayımladı. Görüşmede Öcalan, kardeşlik hukukunun yenilenmesi gerektiğini vurgularken, barış süreci ve Türk-Kürt ilişkilerine dair dikkat çekici mesajlar verdi.

Eklenme Tarihi: 19 May 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 19 May 2025
DEM Parti'den İmralı Görüşmesi Sonrası Açıklama

Görüşme Gerçekleşti, Kamuoyuna Mesaj Verildi

DEM Parti, İmralı Heyeti’nin 18 Mayıs 2025’te İmralı Cezaevinde Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, görüşmenin içeriğine ve Öcalan’ın kamuoyuna ilettiği değerlendirmelere yer verildi.

Öcalan: "Yeni Bir Kardeşlik Sözleşmesine İhtiyaç Var"

Abdullah Öcalan’ın mesajında, toplumsal barış ve kardeşlik temelinde yeni bir sözleşmeye ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Öcalan, mevcut çatışma ortamının sona erdirilmesi için ilişkilerin yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirtti:

“Sırrı Süreyya Önder ile bir kez daha konuşamamak içimde bir ukde olarak kaldı. Onun Türkiye için önemli bir bilge kişi olduğunu düşünüyorum. Bu boşluğu hissettirmemek bizim sorumluluğumuz.”

Öcalan ayrıca Türk-Kürt ilişkilerinin tarihsel ve toplumsal bağlamda farklı bir yerde durduğunu ifade ederek, bozulan kardeşlik bağlarının yeniden güçlendirilmesi gerektiğini söyledi:

“Türk-Kürt ilişkisinin özü kardeşliktir. Kardeşler arasında kavga olur ama birbirlerinden vazgeçemezler. Bozulan yolları, köprüleri yeniden kuruyor; ilişkiyi zedeleyen tuzakları ortadan kaldırıyoruz.”

Uluslararası Aydınlara Teşekkür Mesajı

Açıklamada ayrıca Öcalan’ın, barış sürecine destek veren uluslararası aydınlara teşekkür ettiği de aktarıldı:

“Görüşme aracılığıyla bana destek mesajları gönderen tüm aydınlara, özellikle Alain Badiou ve Slavoj Žižek’e teşekkür ediyorum. Ortak enternasyonal ve sosyalist çalışmalarla buluşmayı diliyorum.”

DEM Parti: Barış Süreci ve Diyalog Vazgeçilmezdir

DEM Parti açıklamasında, barış ve çözüm sürecinin önemine dikkat çekerek, bu görüşmenin demokratik siyasetin geliştirilmesi açısından kritik bir adım olduğunun altını çizdi. Parti yetkilileri, toplumsal barışa giden yolda diyalog kanallarının açık tutulması gerektiğini ifade etti.