Esrara Hollanda'da Onay Çıktı

Hollanda 'hoşgörü' adı altında insanları zehirleyen esrarı serbest bıraktı.

Esrara Hollanda'da Onay Çıktı
22 Şub 2017 11:37:40

Hollanda'da "hoşgörü yasası" kapsamında "coffeeshops" adı verilen kafelerde esrar satışı serbest. Ancak buralarda satılan esrar kaçak yollarla üretiliyor.

Muhalefetteki Demokratlar 66 (D66) Partisi'nin, kaçak üretimin kayıt altına alınmasına ilişkin önerisi, 150 üyeli mecliste 77 milletvekilinin oyu ile kabul edildi.

Hükümet ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) ile diğer sağ partiler öneriye karşı oy kullandı.

Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen tasarı, Senato çoğunluğunun da onayını alması halinde yasalaşacak.

Yeni düzenlemeye göre, esrar üretiminde kullanılan Hint keneviri, sadece devlet tarafından kontrol edilen çiftliklerde ekilebilecek.

Söz konusu kafeler, sattıkları esrarı yasal izinle üretim yapan çiftliklerden temin etmek zorunda olacaklar.

Öneriyi hazırlayan D66 Milletvekili Vera Bergkamp, 40 yıldır kafa karıştıran "hoşgörü ikilemine" açıklık getirmek istediklerini söyledi.

Belirli bir miktara katar serbestçe esrar satan kafelerin esrar üretme ya da toptan esrar satın alması yasak.

Bu nedenle kafelerde satışı serbest olan esrar, evlerin çatıları ve iş yerlerinde kaçak yollarla üretiliyor ve "el altından" kafelere veriliyor.

Öneriyi savunan milletvekillerine göre, esrar üretimi sırasında yoğun bir şekilde kaçak elektrik kullanımını ekonomiye ciddi bir yük getiriyor. Kaçak çekilen elektrik hatları nedeniyle sıkça yaşanan yangınlar da, toplum açısından tehlike oluşturuyor.

Bergkamp'a göre, yeni düzenleme ile yüz milyonlarca euroluk bir pazar kayıt altına alınacak ve suç oranı azalacak. Yasal yolla üretilen esrarın içeriği bilindiği için, halk sağlığını tehdit etme riski de ortadan kalkacak.

Hollanda Belediyeler Birliği, bu düzenlemeye destek veriyor. Bir çok belediye, esrar üretme yetkisinin kendilerine verilmesini istiyor.

ESRARIN ZARARLARI

Anlık kullanımdan sonra;

Anksiyete, Paranoya, Huzursuzluk, Öfori, Gevşeme hali, Gözlerde kararma, Denge bozukluğu, Sersemlik, Suda yüzme hissi, Salivasyonda (tükürük bezi salgılaması) azalma, Tansiyon yükselmesi, İştah ve susuzluk, Analjezi, İllüzyon, Psikotik eksitasyon, Depresyon, Panik atak, Göz tansiyonunda azalma ve Flash-back (geçmişe dair halisülasyonlar) gibi etkiler görülebilir.

Esrarın beyine zararları

Esrar, anlık bilgilerin hipokampusa girişini ve burada derlenmesini baskılar. Böylece öğrenme, hafıza ve anlık bilgilerin duygu/motivasyonla entegre olmasını sağlayan sistem etkilenir. Buna bağlı olarak daha evvel öğrenilmiş davranışlarda bozulma görülür.

Esrarın akciğere zararları

Uzun vadeli esrar kullanımının ardından, esrarın zararları akciğere dönük olarak yükselir. Bunlar genelde sigara bağımlıları ile benzerlik gösterir. Kronik öksürük, balgam, kronik bronşit gibi rahatsızlıkların yanında; akciğer kanserini tetikleyici-arttırıcı etki gösterebilir.

Esrarın akciğere zararı bunlarla sınırlı değildir. THC etkisinin dışında, esrardaki CO (karbondioksit) miktarı sigaranın ortalama 3-4 katıdır. Buna ek olarak esrar içenlerin genelde sigara içenlere kıyasla çektikleri dumanı daha uzun süre akciğerlerinde tuttukları göz önüne alınırsa, esrarın akciğere zararları sigaraya göre çok daha fazla olmaktadır.

Esrar kardiyovasküler sisteme zararları

Esrarın kalp ve damar sistemine zararı; kalp hızının yükselmesi, tansiyonun yükselmesi ve kan akışının hızlanması ile başlar. Bu belirtiler daha çok kokain gibi bir maddeyle birlikte kullanıldığında daha belirgin olur.

Esrar bağımlılığının tedavisi

Net bir tıbbi tedavisi yoktur. Esrar bağımlılığının giderilmesi için genelde psikolojik tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Psikolojik tedavinin en önemli noktası bireyin bunu istemesi ve tedavinin istikrarlı bir şekilde sürdürülmesidir.

EFSANE VE GERÇEKLER

Efsane: Esrar kullananlar, diğer uyuşturucuları içmek istemezler.
Gerçek: Genelde esrar uyuşturucu madde kullanımının başlangıcıdır. Devamında diğer maddelere yönelim kaçınılmazdır.

Efsane: Esrarın etkisi 1-2 saate geçer.
Gerçek: Esrar vücutta kaldığı için etkisi haftalarca sürebilir.

Efsane: Esrar zihni açar. Daha net düşünme yeteneği sağlar.
Gerçek:  Aksine, esrar zihni bulanıklaştırır. Hafıza, anlama, karar verme ve konuşma gibi yetiler zayıflayabilir, kaybolabilir.



0 Yorum

Yorum Yaz