Gazze’de Açlık Felaketi: Hayvan Yemi Ekmek Oluyor!

İşgalci İsrail'in uyguladığı ağır abluka nedeniyle Gazze’de un ve temel gıdalar tükendi. Halk, makarna ve hayvan yemini öğüterek ekmek yapmaya çalışıyor.

Eklenme Tarihi: 07 May 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 07 May 2025
Gazze’de Açlık Felaketi: Hayvan Yemi Ekmek Oluyor!

İşgalci İsrail'in üç aydır Gazze Şeridi’ne uyguladığı tam abluka, bölgede ciddi bir açlık krizine neden oldu. Un ve ekmek artık lüks haline gelirken, hayatta kalma mücadelesi veren Gazzeliler, makarna, mercimek ve hatta hayvan yemini öğütüp un haline getirerek ekmek üretmeye çalışıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve UNRWA (Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı) tarafından yapılan açıklamalarda, Gazze’deki un stoklarının tamamen tükendiği bildirildi. Un bulabilen az sayıda kişi ise 25 kiloluk bir çuval için 500 doları gözden çıkarmak zorunda kalıyor.

Gazze’de yaşayan Ümmü Rami el-Beştali, yaşadıkları zorlukları şöyle anlatıyor:

Makarnayı taş değirmende veya elektrik varsa blenderda öğütüyoruz. Bazen baharat öğütücüsü kullanıyoruz. Elde ettiğimiz makarna ununu ya tek başına ya da az miktarda bulduğumuz normal unla karıştırarak yoğuruyoruz. Tuz, maya ve suyla hamur yapıyoruz. Sacda pişiriyoruz ama bu ekmekler çok sert oluyor.

Tadı artık önemsenmeyen bu ekmekler, çocukları hayatta tutmak için tek seçenek. El-Beştali, “Açlıktan zayıf düşen çocuklarımız yürüyemez hale geldi” diyerek yaşadıkları insani trajediyi gözler önüne seriyor.

Hayvan Yemi ve Mercimek de Öğütülüyor

Gazze halkı artık sadece makarnayla değil, mercimek ve hayvan yemini de değirmenlerde un haline getirerek kullanıyor. Her gün yüzlerce kişi, taş değirmenlerin önünde uzun kuyruklarda saatlerce bekliyor.

Günde yalnızca bir öğün yemek yiyebilen ailelerin çoğunda, kişi başı düşen ekmek miktarı iki küçük dilimle sınırlı. Temel gıdaların yüzde 90’ı tükenmiş durumda ve unun kilosu 16 dolara kadar çıkmış.

Yardım Girişleri Engelleniyor

İşgalci İsrail, Gazze’ye yapılmak istenen insani yardım girişlerini engellemeye devam ediyor. Bu sebeple bölgedeki fırınlar, toplu mutfaklar ve yardım kuruluşları faaliyetlerini durdurdu. Bebek maması dahil olmak üzere birçok temel ihtiyaç maddesi piyasada tamamen yok oldu.