Gazzelilerin temiz içme suyuna ulaşması neredeyse imkansız hale geldi

İşgalci İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde evler, okullar, hastaneler ve altyapı tesislerini hedef alması, 2,3 milyonluk nüfusun temiz suya erişimini felaket boyutunda zorlaştırdı.

Eklenme Tarihi: 22 May 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 22 May 2025
Gazzelilerin temiz içme suyuna ulaşması neredeyse imkansız hale geldi

İsrail'in yaklaşık 20 aydır süren yoğun saldırılarının hedefinde kalan Gazze Şeridi’nde, yerinden edilmiş Filistinliler sınırlı miktarda temiz suya ulaşabilmek için saatlerce uzun kuyruklarda bekliyor.

Dünya Sağlık Örgütünde Açıklama

7 Ekim öncesinde kişi başına günlük ortalama 84,6 litre olan su tüketimi, şu anda sadece 3 ila 5 litreye kadar düşmüş durumda. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), acil durumlarda kişi başı minimum 20 litre suya ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, bu rakam Gazze'deki su krizinin "felaket boyutlarını" ortaya koyuyor.

Saldırılar sonucunda Gazze'de yüz binlerce kişi, temel hijyen malzemelerinden yoksun ve aşırı kalabalık barınaklarda yaşam mücadelesi veriyor. Bu durum, kişisel hijyenin sağlanmasını imkansız hale getirirken; ishal, hepatit A, çocuk felci gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Temiz içme suyu eksikliği ise özellikle çocuklar ve yaşlılar için dehidrasyon ve böbrek hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.

"Su sistemi çökme noktasında"

Gazze Sağlık Bakanlığı Çevre Sağlığı ve İş Güvenliği Dairesi Müdürü Eylem er-Remlavi, yaptığı açıklamada, İsrail'in altyapıyı hedef almasının halk sağlığını doğrudan tehdit ettiğini vurguladı.

“Gazze’de kişi başına düşen günlük su miktarı büyük oranda düştü. İsrail’in altyapıyı tahrip etmesi, elektrik kesintileri, yakıt ve dezenfektan gibi temel malzemelerin girişinin engellenmesi nedeniyle su tedariki neredeyse tamamen durma noktasında.” dedi.

Kirlilik Oranı %25'e Ulaştı

Remlavi’nin verdiği bilgilere göre, savaş öncesinde %4 olan su kirliliği oranı bugün %25’e ulaştı. Su ve kanalizasyon şebekeleriyle birlikte kuyuların tahrip edilmesi ve dezenfektanların bölgeye ulaştırılamaması bu artışta etkili oldu.

Kuyular yok oluyor, atıklar denize pompalanıyor

Gazze’de saldırılar öncesi 250’den fazla aktif kuyu bulunuyordu. Ancak bu sayı bugün sadece 118’e düştü ve azalmaya devam ediyor. Atık suların arıtılmadan denize boşaltılması, çevre kirliliğini ve sağlık risklerini daha da artırıyor.

Han Yunus'un Mevasi bölgesinde ise atıkların birikmesi, sokak hayvanlarının çoğalması ve hijyen eksikliği nedeniyle büyük bir uyuz salgını yaşanıyor.

"Gazze susuzluktan ölüyor"

Filistin Su İdaresi'nin 10 Mayıs tarihli açıklamasında, Gazze'deki su ve kanalizasyon altyapısının %85'inin ciddi şekilde hasar gördüğü, kuyulardan su çıkarımının ise %70 ila 80 oranında azaldığı belirtildi. Açıklamada, “Gazze susuzluktan ölen bir bölge haline geldi.” ifadelerine yer verildi.

2022’de kişi başına 84,6 litre olan su tüketimi, bugün hayatta kalma sınırının bile altına düştü.