Hamas Siyasi Büro üyelerinden İzzet er-Rişk, yaptığı yazılı açıklamada, işgalci İsrail’in Gazze’de varılan ateşkes anlaşmasını sistematik biçimde ihlal ettiğini ifade etti. Rişk, Tel Aviv yönetiminin kendi ihlallerini meşrulaştırmak için bahaneler ürettiğini ve uluslararası garantörlerin önündeki yükümlülüklerinden kaçmaya çalıştığını vurguladı.
Rişk, işgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ülkesindeki aşırı sağ koalisyonun baskısı altında hareket ettiğini belirterek, “Netanyahu, anlaşmaya uymamak için her yolu deniyor. Bu tavır, İsrail’in siyasi sorumluluktan kaçışının açık göstergesidir.” ifadelerini kullandı.
Hamas’ın, tüm ihlallere rağmen anlaşmaya bağlılığını koruduğunu belirten Rişk, “Direniş, itidalini sürdürüyor. Ancak işgalci tarafın bu tutumu, ateşkesin sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor.” dedi.
Gazze'de ateşkes süreci
Gazze’deki ateşkes süreci, 10 Ekim’de işgalci İsrail'in de onayıyla yürürlüğe girmişti. ABD’nin arabuluculuğunda ve Mısır’ın ev sahipliğinde imzalanan anlaşma kapsamında işgalci İsrail ordusu, belirlenen “sarı hat” bölgesine çekilmişti. Ancak son günlerde işgal ordusunun sahada yeniden saldırılar düzenlemesi, ateşkesin fiilen ihlal edildiği yönünde tepkilere yol açtı.