İdlib'de bu bayram da her hanede hüzün var

Suriye'de saldırıların sürdüğü İdlib bölgesinde yerinden edilen siviller, memleketlerinin ve savaştan önceki bayramların özlemini çekiyor.

İdlib'de bu bayram da her hanede hüzün var
11 Ağu 2019 16:02:26

Suriye’nin kuzeyinde muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolünde bulunan İdlib, bir bayramda yerinden edilmiş, maddi olanaksızlıklar içindeki sivillere ev sahipliği yapıyor.

Rejimin saldırılarının sürdüğü İdlib bölgesinde yerinden edilen yüz binler, bayram sevinci yaşamanın hasretini çekiyor.

AA muhabirine konuşan Hamalı Fahri Drubi, "Rejimin militanları köyümü işgal edeli 5 yıl oldu." dedi.

Son 3 ayda yoğun hava ve kara saldırıları nedeniyle sınır hattındaki kampların dolup taştığını vurgulayan Drubi, bir çadırda en az üç ailenin yaşadığını söyledi.

Drubi, 9 yıldır süren iç savaşta yerinden edilmiş çocukların henüz hiç bayram yaşamadığını ifade ederek, "Bir nesil memleketini tanımıyor. Köyünü bilmiyor, hatırlamıyor. Kamplarda doğdular. Bayram adetlerini, sevincini bilmiyorlar." diye konuştu.

"Bayramda her hanede hüzün var. İnsanların ufak bir kurban almaya gücü yok." diyen Drubi, şöyle devam etti:

"Bugün bir duam kabul edilecekse bombardımanın durmasını ve Esed rejimin alaşağı edilmesini dilerim. İnsanlar köylerine dönsün. Çocuklar köylerinde ailesi ile akrabaları ile bayram yapabilsin."

HANGİ BAYRAMI KUTLAYACAĞIZ

Hama'nın kuzeyindeki Kefer Zita ilçesinden Murhaf Ceddu da 8 yıl önce sınır hattına göç ettiğini belirterek, "Bize bayram yok. Rejim, Hama'nın kuzeyinde ilerliyor." dedi.

Kardeşi ve amcasının rejim saldırısında öldüğünü, kuzenlerinin ise rejimin cezaevlerinde tutuklu olduğunu dile getiren Ceddu, "Hanesinde şehidi olmayan yok. İmkansızlıktan kurban kesemiyorum. İnsanlar zeytin ağaçlarının altında barınmaya çalışıyor. Hangi bayramı kutlayacağız?" ifadelerini kullandı.

Ceddu, en yakın zamanda evine dönüp gelecek bayramları kutlayabilmeyi umduğunu kaydetti.



0 Yorum

Yorum Yaz