• Anasayfa
  • DÜNYA Haberleri
  • İngiltere'de polisin işlediği cinayetin ardından Emniyet içerisinde soruşturma başlatıldı

İngiltere'de polisin işlediği cinayetin ardından Emniyet içerisinde soruşturma başlatıldı

İngiltere İçişleri Bakanılığı 33 yaşındaki Sarah Everard'ı kaçırmak, tecavüz etmek ve öldürmek suçlarından geçtiğimiz günlerde ömür boyu hapis cezasına çarptırılan polis memuru Wayne Couzens'la ilgili soruşturma başlattı. Soruşturmada Couzens'ın şüpheli davranışlarına rağmen polis olarak görevine nasıl devam ettiği araştırılacak.

İngiltere'de polisin işlediği cinayetin ardından Emniyet içerisinde soruşturma başlatıldı
05 Eki 2021 18:44:09

Soruşturmanın açıldığını Muhafazakar Parti'nin Manchester kentindeki sonbahar konferansında kamuoyuna duyuran İçişleri Bakanı Priti Patel olayla ilgili "sistematik hataların" açığa çıkmasını amaçladıklarını belirtti.

Patel, Couzens'ın davranışlarına rağmen neden Londra Polis Teşkilatı'nda çalışmaya devam ettiği konusunda kamuoyunun bilgi almaya hakkı olduğununu dile getirdi ve soruşturmanın bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için gerekli bağımsız gözetimlerin yapılabilmesini sağlamak üzere açıldığını kaydetti.

"Tecavüzcü" lakabıyla biliniyordu

Ulusal basında çıkan haberlerde Wayne Couzens'a diğer polisler tarafından kadın meslektaşlarını rahatsız eden tavırları sebebiyle "tecavüzcü" lakabı takıldığı belirtiliyor.

Ayrıca 2015 yılında Couuzens hakkında "teşhircilik" yaptığına dair Kent polisine şikayette bulunulduğu ancak bu konuda bir işlem yapılmadığı bildiriliyor.

Bu ve benzeri iddiaların polis teşkilatı içinde "meslektaşlarını korumak adına" yaygın bir kültür oluştuğu ve bu kültürün halkın polise olan güvenini zedelediği kaydediliyor.

Soruşturma nasıl yürütülecek?
Bakanlıktan yapılan açıklamada iki yönlü soruşturmada bir yandan Couzens'ın davranışları ve Everard cinayetine kadar geçen süredeki hareketleriyle ilgili bilgi toplanırken, diğer yandan Londra Polis Teşkilatı içindeki denetim prosedürleri, standartları, disiplin ve işyeri davranışları gibi konular irdelenecek.


Mümkün olan en kısa sürede gerekli teminatın sağlanabilmesi adına soruşturmanın ilk aşamada özel statüde yürütüleceğini belirten Bakanlık, gerek duyulması halinde derhal resmi statüye dönüştürülebileceğini vurguladı.

Şahitlerin kanıt sunmaya zorlanmasından, yasal güvence sağlanmasına kadar çeşitli yasal yetkilerle donatılan resmi soruşturmalarda hükümetin kontrolü de azalıyor.

Everard cinayeti

Sarah Everard, 3 Mart akşamı arkadaşının evinden çıkıp kendi evine giderken kaybolmuş, 10 Mart'ta Kent'te bulunan yanmış insan kalıntılarının Everard'a ait olduğu tespit edilmişti.

Londra Emniyet teşkilatı diplomatik koruma biriminde polis memuru olarak çalışan 48 yaşındaki Wayne Couzens'ın Evberard'ı Covid-19 kurallarını ihlal etmekle suçlayarak sahte tutuklama emriyle kelepçeleyerek kaçırdığı ve daha sonra tecavüz ederek öldürdüğü kadının cesedini yaktığı belirlenmişti. Wayne Couzens 30 Eylül'de görülen duruşmada ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Olayın polis memurları ve emniyet güçlerine karşı güvensizlik duygularını tetiklemesi üzerine Başbakan Boris Johnson kadınların şikayetleri, tecavüz ve cinsel saldırılarla ilgili olarak adalet sisteminde sorunlar bulunduğunu kabul ederek, kadınları polise güvenmeye davet etti.

Soruşturmanın bu güvenin tesisi açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Etiketler:   ingiltere polis


0 Yorum

Yorum Yaz