İşgal Rejimi Sınır Tanımıyor! Batı Şeria İkiye mi Bölünüyor?

Katil İsrail medyasından Haaretz bu hafta başında İsrail'in E1 yerleşim planını ilerletmeye karar verdiğini bildirdi. Uygulanması halinde E1 yerleşimi, Batı Şeria'yı fiilen ikiye bölecek.

Eklenme Tarihi: 17 Tem 2025
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 17 Tem 2025
İşgal Rejimi Sınır Tanımıyor! Batı Şeria İkiye mi Bölünüyor?

Filistin Yönetimi'nin Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, işgalci İsrail'in Kudüs'ün doğusundaki E1 Yahudi yerleşim planını uygulamasını engellemek için uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

Filistin Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler'e, özellikle de Güvenlik Konseyi'ne, "işgalci devlete E1 uygulamasını derhal durdurması için baskı yapma konusunda sorumluluklarını üstlenme" çağrısında bulundu.

E1 yerleşimi, Doğu Kudüs'ü Batı Şeria'nın geri kalanından ayıran katil İsrail yerleşimleri zincirinin son halkası olacak ve Batı Şeria'yı kuzeyden güneye ikiye bölecek. Söz konusu yerleşim ve çevresine inşa edilecek olan ayrım duvarları, Batı Şeria'daki Filistin yerleşim yerlerinin arasını tamamen koparacak.

Önerilen E1 planı, inşa edilecek yerleşimin konumu nedeniyle bütün halde ve yaşayabilir bir Filistin devleti kurulmasının da önüne geçecek.

E1 yerleşiminin inşa edilmesi İsrail'de son 20 yıldır birbiri ardına gelen hükümetlerin en dikkat çekici planlarından biri olarak öne çıkıyor.