İşgalci İsrail’in alıkoyduğu Brezilyalı aktivist açlık grevine başladı

Gazze’ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan Madleen gemisinde bulunan Brezilyalı insan hakları savunucusu Thiago Avila, İsrail tarafından alıkonulduğu günden bu yana açlık grevinde.

Eklenme Tarihi: 11 Haz 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 11 Haz 2025
İşgalci İsrail’in alıkoyduğu Brezilyalı aktivist açlık grevine başladı

Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan ve uluslararası sularda işgalci İsrail tarafından durdurulan Madleen gemisinde bulunan 12 gönüllüden biri olan Brezilyalı aktivist Thiago Avila, gözaltına alındığı günden bu yana açlık grevinde.

Avila’nın da aralarında bulunduğu aktivistler, Ramle kentindeki bir gözaltı merkezine götürüldü. Aktivistlerin hukuki savunmasını üstlenen İsrailli insan hakları örgütü Adalah, gözaltı koşullarını “insanlık dışı” olarak tanımladı. Örgütün açıklamasına göre gönüllüler, tahtakurularının istila ettiği odalarda tutuluyor ve yalnızca içmeye uygun olmayan musluk suyuna erişebiliyor.

İşgalci İsrail’den aktivistlere 100 yıl giriş yasağı

İşgalci İsrail mahkemesi, bugün sabah saatlerinde dört gönüllünün sınır dışı edildiğini, diğer sekiz kişinin ise hâlâ gözaltında tutulduğunu açıkladı. Gözaltındaki aktivistlerin her birine, "ülkeye yasa dışı yollardan girmek" suçlaması yöneltilerek 100 yıl boyunca İsrail’e giriş yasağı getirildi.

Adalah hukuk ekibi, Madleen gemisinin uluslararası sularda alıkonulmasının ve gönüllülerin zorla İşgalci İsrail’e götürülmesinin, uluslararası hukuka açıkça aykırı olduğunu vurguladı. Aktivistlerin tek amacının Gazze’ye insani yardım ulaştırmak olduğunu ve bu müdahalenin aynı zamanda Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’e karşı verdiği geçici tedbir kararının ihlali anlamına geldiğini belirtti.

“Zorla getirildik, görevimiz insani yardım taşımaktı”

Gözaltındaki aktivistler mahkemede verdikleri ifadelerde, İşgalci İsrail’e zorla getirildiklerini, hiçbir yasa dışı faaliyette bulunmadıklarını ve tek misyonlarının Gazze’ye gıda ve tıbbi yardım ulaştırmak olduğunu ifade etti.

Mahkeme heyetinin deniz ablukasıyla ilgili sorularını yanıtlayan aktivistler, Gazze’ye uygulanan ablukayı hukuksuz bulduklarını ve işgalci İsrail’in bu politikaları meşrulaştıramayacağını dile getirdi.

İşgalci İsrail makamları, gönüllüleri sınır dışı edene kadar gözaltında tutmakta kararlı. Ancak gönüllülerin kendi istekleriyle ayrılmayı reddetmeleri durumunda, 72 saatlik zorunlu gözaltı süreci başlatılacak. Adalah, gönüllülerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısını yineledi.

Madleen’in yolculuğu

Özgürlük Filosu Koalisyonu tarafından organize edilen bu barışçıl misyon kapsamında, 18 metrelik Madleen gemisi, 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya kentinden Gazze’ye doğru yola çıktı. Ancak işgalci İsrail donanması, Gazze’ye yönelik yasa dışı deniz ablukasını ihlal ettiği gerekçesiyle gemiye müdahale etti ve içindeki 12 aktivisti gözaltına aldı.

Bugün itibariyle dört gönüllü sınır dışı edilirken, kalan sekiz kişi için mahkeme süreci sürüyor. Nihai kararın önümüzdeki saatlerde açıklanması bekleniyor.