İşgalci Netanyahu ve Bakanlar İçin Hukuki Süreç Askıya Mı Alınıyor?

İşgalci İsrail parlamentosu Knesset, Başbakan Binyamin Netanyahu ve bazı bakanlara yönelik hukuki süreçleri askıya almayı hedefleyen tartışmalı yasa tasarısını görüşmeye hazırlanıyor. Tasarı, yargı bağımsızlığı ve hukuk önünde eşitlik tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Eklenme Tarihi: 27 Eki 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 27 Eki 2025
İşgalci Netanyahu ve Bakanlar İçin Hukuki Süreç Askıya Mı Alınıyor?

İsrail siyasetinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. İşgalci Başbakan Binyamin Netanyahu ve bazı bakanların yargı süreçlerini askıya almayı öngören tartışmalı yasa tasarısı, işgal parlamentosu Knesset’in Yasama İşleri Bakanlar Komitesi gündemine taşınıyor. Tasarı kabul edilirse, Knesset komitesi Başbakan ve bakanlar aleyhindeki hukuki işlemleri geçici olarak durdurma yetkisine sahip olacak.

İbranice yayın yapan Maariv gazetesinin haberine göre, koalisyon içi baskılar tasarının geçme ihtimalini artırıyor. Ancak yasanın kişisel ve geriye dönük etkileri nedeniyle Yüksek Adalet Mahkemesi’nin müdahale edip tasarıyı iptal etme olasılığı bulunuyor. Mahkeme, tasarının uygulanmasını bir sonraki döneme erteleyebilir ve bu durum, yasa Netanyahu’nun geçici başbakanlık dönemi ile bir sonraki hükümette de geçerli olabileceği anlamına geliyor.

Tasarı, aşırı sağcı “Otzma Yehudit” partisinden milletvekili Limor Son Har-Melech tarafından, parti lideri Itamar Ben-Gvir’in öncülüğünde sunuldu. Amaç, Knesset komitesine başbakan veya görevdeki herhangi bir bakan aleyhindeki ceza davalarını durdurma yetkisi kazandırmak. Mevcut tasarıya göre, komite gerekçeli bildirimle bir hükümet yetkilisine karşı yürütülen ceza yargılamasını görev süresi boyunca durdurabilecek.

Tasarıyı savunanlar, önerinin “hükümetin istikrarını korumak ve başbakan veya bakanın aynı anda ülke yönetimi ve ceza adaletini yönetmek zorunda kalacağı durumu önlemek” için gerekli olduğunu belirtiyor. Eleştirmenler ise yasanın hukuk önünde eşitlik ilkesini ihlal edeceğini ve yargı bağımsızlığına müdahale anlamına geleceğini vurguluyor.

İşgalci Netanyahu’nun hukuki süreçleri ise oldukça kapsamlı.

İşgalci Netanyahu, yerel yargıda üç yolsuzluk dosyasıyla karşı karşıya: “Dosya 1000” rüşvet ve hediye iddialarını, “Dosya 2000” olumlu medya kapsamı karşılığında gazetecilerle yapılan görüşmeleri ve “Dosya 4000” ise Bezeq telekomünikasyon şirketine kolaylık sağlama iddialarını içeriyor. Yargılama süreci 2020’de başlamıştı.İşgalci Netanyahu suçlamaları reddediyor ve sürecin kendisini devirmeyi amaçlayan siyasi bir kampanya olduğunu ileri sürüyor.

Buna ek olarak, Uluslararası Ceza Mahkemesi de 21 Kasım 2024’te, Gazze’deki Filistinlilere karşı savaş ve insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla işgalci Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Tasarı yasalaşırsa, işgalci Netanyahu’nun yargı sürecinin durdurulması ihtimali, işgalci İsrail siyasetinde yeni tartışmaların kapısını aralayacak.