Microsoft’ta Skandal İddia: “Gazze” ve “Filistin” İçeren E-postalar Sansürleniyor mu?

Microsoft çalışanları, şirketin iç e-posta sisteminde “Gazze”, “Filistin”, “soykırım” gibi kelimelerin geçtiği e-postaların engellendiğini veya geciktirildiğini ileri sürdü. Şirketten yapılan açıklamalar ise çalışanları tatmin etmedi.

Eklenme Tarihi: 24 May 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 24 May 2025
Microsoft’ta Skandal İddia: “Gazze” ve “Filistin” İçeren E-postalar Sansürleniyor mu?

Teknoloji devi Microsoft’ta çalışanlar, şirketin Exchange e-posta sunucularında bazı kelimelerin geçtiği mesajların engellendiğini veya uzun süre geciktirildiğini iddia etti. Bu terimler arasında “Filistin”, “Gazze”, “soykırım”, “apartheid” ve “IOF off Azure” gibi ifadeler yer alıyor.

CNBC ve Drop Sites tarafından aktarılan bilgilere göre, bu durum ilk kez Çarşamba günü öğleden önce fark edilmeye başlandı. Birçok çalışan, belirli anahtar kelimeleri içermeyen e-postaların normal şekilde iletilmesine rağmen, bu terimleri taşıyan mesajların ya hiç ulaşmadığını ya da saatlerce geciktiğini dile getirdi.

Bir çalışan, “İşle ilgili sıradan bir e-posta, sadece imzamda 'apartheid' kelimesi geçtiği için gönderilemedi,” ifadelerini kullandı.

Bazı çalışanlar, “Filistin” ve “Gazze” kelimelerinin engellenmesine dikkat çekerken, aynı süreçte “İsrail” kelimesini içeren e-postaların sorunsuz iletildiğini belirtti. Hatta bazıları, engeli aşmak için “P4lestine” gibi alternatif yazımlar kullanmak zorunda kaldı.

Microsoft: ‘Sansür değil, teknik gecikme’

Konuya ilişkin Microsoft’un İletişim Direktörü Frank Shaw, gelen eleştiriler üzerine çalışanlara yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

E-postalar sansürlenmiyor ya da engellenmiyor. Yalnızca rastgele dağıtım gruplarına gönderilen yüksek hacimli e-postalarda gecikmeler yaşanıyor.

Ancak bu açıklama, çalışanları tatmin etmedi. Zira iddialara göre, “problemli” görülen terimleri içeren bireysel e-postalar dahi iletilemiyor. Ayrıca bazı çalışanlar, İnsan Kaynakları’na (HR) gönderdikleri şikâyetlerin, sistemde ancak 24 saat sonra göründüğünü belirtiyor.

Protesto dalgası ve işten çıkarmalar

Bu gelişmelerin arka planında, Microsoft’un İsrail ordusuna yapay zeka ürünleri sağlaması nedeniyle artan tepkiler de bulunuyor. “No Azure for Apartheid” adlı çalışan grubu, şirketin ürünlerinin askeri operasyonlarda kullanıldığını savunarak protestolar düzenliyor.

Seattle’da düzenlenen Microsoft Build konferansı sırasında da protestolar yaşandı. Özellikle “Sorumlu Yapay Zeka” biriminin yöneticisi Sarah Bird başta olmak üzere birçok yönetici protestocuların hedefindeydi.

CEO Satya Nadella’nın konuşmasını bölen mühendis Joe Lopez, “Microsoft’un Filistinlileri nasıl öldürdüğünü gösterebilir misiniz?” diyerek şirkete tepki göstermişti. Lopez kısa süre sonra “şirket politikalarını ihlal ettiği” gerekçesiyle işten çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl benzer eylemlerde bulunan çalışanların da aynı akıbeti yaşadığı bildirildi.

“Çeşitlilik ilkeleri rafa mı kalktı?”

Şirketin bu süreçte aldığı tutum, çalışanlar arasında “Microsoft çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerini terk mi ediyor?” sorusunu gündeme getirdi. Çok sayıda çalışan, yönetimin ifade özgürlüğünü kısıtladığını ve çalışanlar üzerindeki baskının giderek arttığını savunuyor.