NATO Genel Sekreteri Mark Rutte Türkiye'ye Geliyor

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Antalya’daki gayriresmî dışişleri bakanları toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere 13 Mayıs’ta Ankara’ya gelecek.

Eklenme Tarihi: 12 May 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 12 May 2025
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte Türkiye'ye Geliyor

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 14-15 Mayıs tarihlerinde Antalya’da yapılacak olan NATO dışişleri bakanları gayriresmî toplantısına hazırlık amacıyla 13 Mayıs’ta Türkiye’yi ziyaret edecek. Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirecek.

NATO’dan yapılan resmi açıklamada, “13 Mayıs’ta NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 14-15 Mayıs tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek dışişleri bakanları gayriresmî toplantısı öncesinde Ankara’ya gidecek.” denildi. Açıklamada ayrıca Rutte'nin herhangi bir basın toplantısı düzenlemeyeceği belirtildi.

Toplantının hemen öncesine denk gelen 15 Mayıs’ta İstanbul’da yapılması muhtemel Rusya-Ukrayna görüşmeleri, toplantının dikkat çeken bir diğer boyutu olarak öne çıkıyor. Rus medyasına göre bu tarih çakışması tesadüf olsa da, NATO’nun bunu Kiev’e moral desteği artırmak ve siyasi sinyaller göndermek için kullanabileceği değerlendiriliyor.

Ancak Türkiye’de yapılacak dışişleri bakanları toplantısının ana gündeminde Ukrayna’nın yer almadığı, bu konunun sadece 14 Mayıs akşamı düzenlenecek olan bakanlar yemeğinde kısa şekilde gündeme gelmesinin beklendiği bildiriliyor. Toplantıya Ukrayna ya da diğer ortak ülkelerin davet edilmediği, bu durumun NATO’nun olağan Brüksel toplantılarından farklılık taşıdığı da vurgulanıyor.

Öte yandan, toplantının askeri harcamaların artırılmasına yönelik son bakanlar düzeyinde bir istişareye sahne olması bekleniyor. NATO, 2032 yılına kadar savunma harcamalarının GSYİH’nın yüzde 5’ine çıkarılmasını hedefliyor. Bu oran, Soğuk Savaş dönemindeki seviyelere işaret ediyor.

Uzmanlar, bu öneriyi NATO içinde ciddi bir dönüşüm sinyali olarak değerlendiriyor. Ancak bu adımın Avrupa’da kamuoyu baskısı yaratabileceği ve ABD’nin Avrupa üzerindeki etkisini daha da artırabileceği görüşü öne çıkıyor.