Nazar Gerçek midir? Nazardan Nasıl Korunulur? Nazar ile ilgili Ayet Hadisler Nelerdir?

Alparslan Kuytul Hoca, tesfir dersinin ardından kendisine yöneltilen soru üzerine nazar ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

Nazar Gerçek midir? Nazardan Nasıl Korunulur? Nazar ile ilgili Ayet Hadisler Nelerdir?
15 Ağu 2020 14:01:09

Nazar Hak Mıdır? (Gerçekten Var Mıdır)

Evet nazar haktır. Allah-u Teâlâ Kalem suresi 51. Ayette şöyle buyuruyor: “O inkâr edenler, zikri (Kur'an'ı) işittikleri zaman, seni neredeyse gözleriyle devireceklerdi. 'O, gerçekten bir delidir' diyorlar. Demek ki müşrikler öfkeyle ve hasetle bakmışlar. 

Kur'an-ı Kerim bu olayı anlatırken “Az kalsın seni gözleriyle devireceklerdi.” ifadesini kullanıyor.

 Öfkelerinden hasetlerinden çatladılar. Allah'ın sana verdiği gücü, kuvveti görünce ve sana verdiği peygamberlik makamını görünce çatladılar.  

Nazar ile Hased Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

Nazarın gerçekleşmesi için haset edilmesi lazımdır. O yüzden Felak Suresi 5. Ayette “Vemin şerri hâsidin iżâ hased” “Haset ettiği zaman haset edenin şerrinden Allah'a sığınırım” buyruluyor. Demek ki haset etmezse sorun yok, haset ettiğinde tehlikeli oluyor.  

Nazar Nasıl Gerçekleşir?

Nazar dediğimiz durum kişinin gözünden farklı bir ışın çıkması ile gerçekleşiyor. Yakın mesafede isen etkiliyor. Uzakta ise etkilemiyor. Mesela buradan diyelim ki böyle bir hâsit bir  insan uzakta olan bir başka insanı kıskansa nazarı ona değmez. O kişi yakındaysa eğer haset ettiğinde gözünden çıkan ışın onu etkilemektedir. 

Asrı Saadet'te Yaşanmış Bir Nazar Örneği Var Mıdır?

Peygamberimize nazar değen  bir çocuğu getirdiler. Ve “ bu çocuğa nazar değmiş ya resulallah” dediler. Efendimiz (sav) dedi ki "kimden şüphe ediyorsunuz? “ Filan adamdan" dediler. O adam baktıktan sonra birden hasta oldu. İnsanlar tahmin ediyorlar. Çünkü sağlıklıyken bir anda çocuk hastalanıyor ve herkes anlıyor. 

Zaten böyle insanlar ekseriyetle etrafında tanınır. Böyle sürekli onun bunun malını, mülkünü ,hayatını, güzelliğini, her şeyini kıskanır.  Bunlar tanınan insanlardır aslında.

Nazar Değdiği Düşünülen Kişi Ne Yapmalıdır?

Efendimiz buyurmuş ki “ gidin ona deyin leğenin içinde abdest alsın, o abdest suyuyla çocuğu banyo yaptırın.”  Öyle yapmışlar ve çocuk iyileşmiş.

Bu hadisten şunu öğreniyoruz; demek nazar vardır ve çaresi de nazarı değmiş olan kimsenin bir leğende abdest alması ve o suyla çocuğun banyo yaptırılmasıdır, büyük insan da olabilir. Eğer nazardan ise bu ona fayda eder.  Belki de ondan değildir başka bir şeydendir o zaman da artık doktora gidilmesi gerekir. 



0 Yorum

Yorum Yaz