Küresel emperyalizmin ve siyonizmin medyası, Ortadoğu'daki savaşı ısrarla füzeler, nükleer tesisler ve bölgesel güvenlik üzerinden okumaya çalışırken; arka planda Amerikan hegemonyasını temelden sarsan devasa bir finansal deprem yaşanıyor.
Bloomberg'e sızan son verilere göre; İran, Hürmüz Boğazı'nı tamamen kapatmak yerine çok daha ölümcül ve asimetrik bir stratejiyi devreye soktu: Doların geçmediği bir gişe sistemi.
Hürmüz'de Yeni Düzen: Milyar Dolarlık Gelir Kapısı
Kurulan yeni sisteme göre İran, boğazdan geçen her ticari gemiden varil başına 1 dolar "geçiş ücreti" talep ediyor. Küçük bir rakam gibi görünse de matematiği devasa bir gücü işaret ediyor: Tek bir petrol tankeri ortalama 2 milyon varil taşıyor. Bu, gemi başına 2 milyon dolar demek. Günde sadece 10 geminin geçişiyle günlük 20 milyon dolar, aylık ise 600 ila 800 milyon dolar arasında bir gelir potansiyeli ortaya çıkıyor. Ağır yaptırımlar altındaki bir ülke için bu, muazzam bir can suyu anlamına geliyor.
Ancak asıl yıkıcı darbe, toplanan paranın miktarında değil, cinsinde gizli.
Petrodoların Kalbine Saplanan Hançer: Yuan, Euro ve Riyal
İran, kurduğu bu yeni geçiş sisteminde Amerikan Doları'nı kesinlikle kabul etmiyor. Ödemeler; Yuan, Riyal veya Euro cinsinden yapılıyor. Tam 50 yıldır dünyayı petrol ticareti üzerinden dolar kullanmaya mecbur bırakan (Petrodolar) sisteminin tam kalbinde, dolar dışı bir alternatif tıkır tıkır işliyor.
Sistem, Devrim Muhafızları donanmasının eskortluğunda ve sıkı bir kontrole tabi:
İran her ülkeye 1'den 5'e kadar bir "dostluk sıralaması" veriyor.
Gemi operatörleri belge sunuyor ve onay çıkarsa geçiş kodu alıyor.
ABD ve Siyonist İsrail ile bağlantılı hiçbir geminin geçişine izin verilmiyor.
Körfez ülkeleri petrol satmak istiyorsa, bu kurallara uymak ve dolar dışı ödeme yapmak zorunda kalıyor.
Avrupa İçin "Finansal Nükleer Bomba"
Dünyadaki tüm petrolün %20'sini taşıyan Hürmüz'deki bu yeni denklem, Avrupa'yı diz çöktürmüş durumda. Sadece 30 gün içinde Avrupa'nın enerji faturası 16,2 milyar dolar arttı. Doğal gaz fiyatları %100, petrol fiyatları %60 fırlarken, dizelin varil fiyatı 200 doları gördü.
Tam bu noktada İran, AB'ye Hürmüz üzerinden Euro ile ödeme yapmaları şartıyla transit geçiş imkanı sundu. Bu basit bir diplomatik teklif değil; Washington'u aradan çıkaran ve ABD'nin finansal egemenliğini hiçe sayan tam anlamıyla bir "finansal nükleer bombadır." Küresel dolar rezervlerinin son 25 yılda %70'ten %56,9'a düştüğü bir ortamda, böylesi devasa bir petrol trafiğinin dolar dışında yapılabileceğinin ispatlanması, sistemin sonunun başlangıcıdır.