Planlı sezaryene sınırlama: Özel tıp merkezlerinde yeni dönem

Sağlık Bakanlığı, normal doğumu teşvik etmek amacıyla özel sağlık kuruluşlarında planlı sezaryen doğumlara sınırlama getirdi. Yeni düzenlemeyle, tıbbi gerekçe olmadan sezaryen yapılmasına izin verilmeyecek.

Eklenme Tarihi: 20 Nis 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 20 Nis 2025
Planlı sezaryene sınırlama: Özel tıp merkezlerinde yeni dönem

Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” vizyonu kapsamında özel sağlık kuruluşlarında hizmet kalitesini artırmaya yönelik önemli bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte tıp merkezleri ve polikliniklerde, tıbbi zorunluluk bulunmayan planlı sezaryen doğumların yapılmasına artık izin verilmeyecek.

Yapılan değişiklikle, doğumun sadece gerekli tıbbi koşullar altında ve uygun donanıma sahip sağlık merkezlerinde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Ameliyathanesi bulunmayan tıp merkezlerinde doğum ünitesi kurulamayacak. Eğer normal doğum yapılacaksa, doğum ünitesinin belirli standartlara uygun şekilde, ameliyathaneye kolay ulaşılabilir konumda yer alması şart olacak. Ayrıca doğum ünitelerinin giriş-çıkışlarının kontrollü ve genel sirkülasyondan izole olması gerekecek.

Yeni yönetmelik aynı zamanda sağlık hizmetlerinin kayıt altına alınmasını da dijital ortama taşıyor. Tüm sağlık kuruluşları, elektronik kayıt ve bildirim sistemine geçmek zorunda olacak. Bu sayede hem hasta güvenliği artırılacak hem de hizmetlerde şeffaflık sağlanacak.

Tıbbi uygulamalarda ise bilimsel standartlara uygunluk denetlenecek. Bu kapsamda her tıbbi işlem için "uygulama izin belgesi" zorunlu hale getirildi. Ayrıca iki veya daha fazla polikliniğin birleşerek tıp merkezine dönüşmesine de imkan tanındı.

Bununla birlikte, 24 saat kesintisiz hizmet veren ve en az 10 uzman tabibe sahip tıp merkezleri, cerrahi müdahale birimi ile acil ünite kurabilecek. Ancak bu merkezlerde yapılacak cerrahi müdahalelerin ikinci bir operasyona gerek bırakmayacak nitelikte olması şart koşuluyor.

Yeni düzenlemeyle muayenehaneler, tıbbi uygulamalarda çağdaş tıp kurallarına uymak zorunda olacak. Tıp merkezleri bünyesinde verilen laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp hizmetleri de gerekli ruhsat ve izin belgeleri alınarak sunulabilecek