Şehit Muhammed Mursi Kimdir?

Mısır’ın meşru seçimlerle iktidara gelen tek cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi bir yıl önce bugün, darbe mahkemesinde hakikatleri savunurken şehit oldu.

Şehit Muhammed Mursi Kimdir?
17 Haz 2020 09:20:50

1951'de el Şarkıyye vilayetinde doğmuştur. 1972'de Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun olmuştur. Yine Kahire Üniversitesi'nden yüksek lisansını, South California Üniversitesi'nde ise doktorasını tamamlamıştır.

Akademik kariyerini sürdürerek California Üniversitesi'nde doçent olmuştur. El Zekazik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Malzeme Mühendisliği Bölümü Başkanlığı yapmıştır. Devrim sonrası kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi Başkanlığını yürüten Muhammed Mürsî, Müslüman Kardeşler Cemaati İrşad Bürosu üyesi ve cemaatin siyasi liderlerinden birisidir.

2000 yılında Müslüman Kardeşlerin desteğiyle parlamento üyesi seçilmiş ve Müslüman Kardeşlerin meclis grubunun sözcülüğünü yapmıştır. Parlamentonun en çalışkan üyelerinden biri olmuş ve 2000-2005 yılları arasında en iyi parlamenter seçilmiştir. 30 Nisan 2011'de Müslüman Kardeşler Şura Meclisi, onu cemaatin kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi Başkanı seçmiştir.

Mursi, Mısır genelinde önemli bir siyasi ve medyatik ağırlığa sahiptir. Zira Mısır'ın en güçlü partisinin başkanı konumundadır. Kendi vilayeti olan el Şarkıyye'de güçlü bir halk desteği vardır.

Mübarek sonrası yapılan seçimle Mısır'ın Cumhurbaşkanı oldu. 7 yıl Mısır zindanlarında bulunan Muhammed Mursi 17 Haziran 2019'da mahkeme salonunda şehit oldu.

Etiketler:   muhammed mursi


0 Yorum

Yorum Yaz