Siyonist İsrail Savunma Bakanı, Kirli İlhak Planı İçin Çağrıda Bulundu

Siyonist İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesini ön gören ilhak planını kabul etme çağrısı yaptı.

Siyonist İsrail Savunma Bakanı, Kirli İlhak Planı İçin Çağrıda Bulundu
10 Haz 2020 12:12:48

Filistin Enformasyon Merkezi'nde yer alan habere göre Gantz, Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Beit El Yahudi yerleşim merkezinde yer alan İşgalci İsrail ordusunun binasında Yahudi yerleşim merkezlerinin yöneticileriyle bir araya geldi. 

Yahudi yerleşimcilerden, “Yüzyılın Anlaşması” kapsamında ilan edilen Batı Şeria’nın ilhakının kabul edilmesini isteyen Gantz, “Mevcut planı kabul edin, gerisini takip edin. İhtilafları bir kenara bırakın” İfadelerini kullandı.


İlhak planından sonra Filistinlilere bir devlet kurma imkânı tanınacağını düşünen bazı Yahudil yöneticilerin, rejimin ortaya koyduğu Batı Şeria topraklarının ilhak edilmesine karşı çıktığı bilinen bir durumdur. Söz konusu aykırı görüşlerden haberdar olan Gantz, yerleşimcileri, bölünmelerini bir kenara bırakarak birlik olmaya davet etti.

Batı Şeria topraklarının ilhak edilmesi planı hakkında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmelerini sürdürdüğünü belirten İsrail Savunma Bakanı, ilhak projesinin sonunda ABD onayı ve gözetiminde tamamlanacağını bildirdi.

Batılı ülkelerinden destek aldıklarına dikkat çeken Gantz, İsrail’in dünyadaki en büyük müttefikinin ise ABD olduğunu kaydetti.


ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Siyonist Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim merkezlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.



0 Yorum

Yorum Yaz