Tehlikelerle dolu 8 kilometrelik yol, Rasten’e bağlı El-Gacer bölgesi ile Humus’un kuzey kırsalındaki El-Hule’yi ve oradan da Humus’taki diğer abluka altındaki kasabaları birbirine bağlıyor.
ZALİM ESED GÜÇLERİ YOLDA PUSU KURUYOR
Halkın “ölüm yolu” olarak adlandırdığı ve otomobil ile motosiklet kullananların tercih ettiği yol, Esed güçlerinin bombardımanına ve kurduğu pusulara maruz kalıyor.
Yolun özellikle kış aylarında çamur deryasına dönmesi ve engebeli hale gelmesine rağmen abluka altındaki halk başka çareleri olmadığı için bu yolu kullanıyor. Humus kırsalındaki köy ve kasabaların
birbiriyle olan bağlantı yollarının kopmuş olması da abluka altındaki yaklaşık 300 bin kişiyi bu yolu kullanmaya zorluyor.
BAŞKA ÇARELERİ YOK
AA muhabirine konuşan nakliyeci ve tüccar Ebu Cemal, abluka nedeniyle Rasten’den Hula’ya mal getirip götürmek ve ticaret yapmaktan başka çaresi kalmadığını söyledi.
Yakıt ile motosiklet ekipmanları da dahil olmak üzere yaptığı nakliye işi karşılığında 6 ila 8 dolar ücret aldığını belirten Ebu Cemal, kış aylarında yolun çamurla kaplanmasının çektikleri zorluğu
artırdığını, bombardıman ve keskin nişancıların saldırıları nedeniyle de pek çok kişinin bu yolda hayatını kaybettiğini ifade etti.
Yolun her mevsim sıkıntılı olduğuna vurgu yapan Ebu Yezen isimli genç ise “ölüm yolunu” kullanarak yapılan nakliyeciliğin “ücreti az ama tehlikesi bol” bir iş olduğunu dile getirdi.
Bölgedeki tüccarlardan Ubeyde de yolun taşıdığı risklere kıyasla aldıkları ücretin düşük olduğunu ancak nakliye ücretlerine yapılacak bir zammın malların fiyatlarına yansıyacağını ve vatandaşların
da bunu kaldıracak gücü olmadığını kaydetti.
2012 YILINDAN BERİ ABLUKA ALTINDA
Humus’un kuzey kırsalı Esed rejimi tarafından 2012 yılından bu yana abluka altında tutuluyor. Bölge halkı Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar ve rejimin nadiren
de olsa giriş izni verdiği insani yardım konvoyları sayesinde yaşamını sürdürüyor