Emperyalist ABD’den Küba’ya Yeni Tehdit: Petrol ve Mali Abluka Derinleşiyor
Emperyalist Trump: Küba’ya artık tek damla petrol gitmeyecek
Emperyalist Amerika Birleşik Devletleri, yıllardır Küba’ya uyguladığı insanlık dışı ambargo ve baskı politikalarına bir yenisini daha ekledi. ABD Başkanı Donald Trump, Küba’ya yönelik açık bir tehdit niteliği taşıyan açıklamasında, ada ülkesine artık petrol ya da mali destek sağlanmayacağını duyurdu.
Trump, Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, Küba’nın bugüne kadar Venezuela’dan gelen petrol ve mali yardımlarla ayakta kaldığını iddia ederek, bu kaynakların da kesileceğini ifade etti. Küba halkını doğrudan hedef alan bu açıklamalar, ABD’nin emperyalist müdahaleci anlayışının ve başka ülkelerin iç işlerine karışma alışkanlığının açık bir göstergesi olarak değerlendirildi.
ABD Başkanı, Havana yönetimine “çok geç olmadan anlaşma yapmaları” yönünde çağrıda bulunarak, tehditkâr ve dayatmacı üslubunu sürdürdü. Uzmanlar, bu ifadelerin diplomatik bir çağrıdan ziyade açık bir ültimatom niteliği taşıdığına dikkat çekiyor.
Küba yönetiminden henüz yanıt gelmedi
Trump’ın açıklamaları, Washington ile Havana arasındaki gerilimi daha da tırmandırırken, Küba yönetiminden henüz resmi bir yanıt gelmedi. Ancak yıllardır süren ambargo, ekonomik kuşatma ve siyasi baskılara rağmen bağımsızlığından taviz vermeyen Küba’nın, bu yeni emperyalist tehditlere karşı da direnişini sürdüreceği belirtiliyor.
ABD’nin, uluslararası hukuku ve halkların kendi kaderini tayin hakkını hiçe sayan bu tutumu, dünya kamuoyunda tepkiyle karşılanırken, Küba’ya yönelik uygulanan ekonomik ablukanın bir halkı açlık ve yoksullukla terbiye etme girişimi olduğu vurgulanıyor.