Türk Edebiyatı’nın ‘Artist’ Şairi Cahit Zarifoğlu Kimdir?

Tam adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu’dur. 1940 yılında Kahramanmaraş’ta doğmuştur. Berat Hanım’la evlendi ve bu evlilikten dört çocuk dünyaya geldi. Lise yıllarından itibaren edebiyata büyük bir ilgi duydu ve hayatı boyunca yazdı. 1987 yılında pankreas kanseri sebebiyle vefat etti.

Eklenme Tarihi: 07 Haz 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Türk Edebiyatı’nın ‘Artist’ Şairi Cahit Zarifoğlu Kimdir?

CAHİT ZARİFOĞLU KİMDİR?

Tam adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu’dur.1940 yılında Ankara'da doğan şairin çocukluğu, babasının hakim olması nedeniyle sık sık şehir değiştirerek geçti. İlköğretimi Kızılcahamam'da okuyan Cahit Zarifoğlu, liseyi memleketi Kahramanmaraş'ta bitirdi. Gençlik yıllarında yerel gazetelerde sayfa sekreterliği yaptı. Bu dönemde edebiyata ilgi duymaya başlayan Cahit Zarifoğlu, Divan edebiyatı klasiklerini okudu.

Lise yıllarında okul dergisi olan “Hamle”de şiirlerini yayınladı. Maraş’ta öğretmenlik yapan Zarifoğlu, 1961 yılında İstanbul’a geldi. İstanbul’daki edebiyat dergilerinde şiirlerini yayınlamaya devam etti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim görürken maddi imkansızlıktan dolayı muhtelif gazetelerde sayfa sekreterliği yaptı. Bu yüzden öğrenim hayatı aksaklılarla geçti. Zarifoğlu, yaşadığı bu aksaklı dönemi “vazgeçmediğim, değişmeyen, istikrarlı bir yönüm vardı, o da şairliğim ve yazarlığımdı” olarak belirtti.

İçe kapanıklığı ile öne çıkan şair, zeki ve dalgındı. Şair, serüvenci, girişimci ve gezgin bir ruha sahipti. Öyle ki bir dönem otostopla Avrupa’nın belli başlı ülkelerini gezmiş ve dostlar edinmiştir (1967). Lise yıllarında güreş sporuna da ilgi duyan Zarifoğlu, pilotluğa merak saldı, hatta 3 ay kurs gördü. Ancak iç kulağındaki bir rahatsızlığı nedeni ile pilotluğa kabul edilmedi.

Memleketi Kahramanmaraş'ta ‘Açı’ adında şiir ağırlıklı bir dergi çıkardı. Bu dergi vasıtasıyla birçok şairin adını duyurmasını ve ülke çapında tanınmasını sağladı.

1976 yılından itibaren ilk öyküleri ve şiirleri Mavera adlı dergide yayımlanmaya başladı. Dergiyi çıkaran Rasim Özdenören ve Akif İnan ile birlikte birçok dergi çıkardı. Almanca öğretmenliği dışında uzun yıllar boyunca TRT'de mütercim sekreter olarak çalıştı.

Şiirlerini Papirüs, Yeni Dergi, Türk Dili ve Soyut gibi edebiyat dergilerinde yayımladı. Nihayet söz konusu edebiyat dergilerinde yayınlanmış olan şiirlerini kitaplaştırmak istedi. Borç dert, aç kalma pahasına şiirlerini “İşaret Çocukları” adlı eserde kitaplaştırdı.

Şair’in, "İşaret Çocukları"yla başlayan şiir serüveni "Yedi Güzel Adam"la sürmüş, "Menziller"de odaklanmış ve “Korku ve Yakarış”la sonlanmıştır.

Cahit Zarifoğlu, 7 Haziran 1987 tarihinde pankreas kanseri nedeniyle İstanbul'da vefat etti. 2003 yılında bu yana şairin adını taşıyan edebiyat ödülleri verilmektedir.

Cahit Zarifoğlu’nun Bazı Eserleri ve Kitapları

Yazarın tek tiyatro eserinin adı Sütçü İmam'dır.

Şiir kitaplarının adı: Yaşamak - İşaret Çocukları

Deneme türündeki eserleri - Bir Değirmendir Bu Dünya

Zengin Hayaller Peşinde

Romanları - Savaş Ritimleri ve Ana