• Anasayfa
  • GÜNDEM Haberleri
  • Ukrayna'daki Türk öğrenci anlatıyor: Bomba seslerini duyuyoruz, bizimle iletişime geçen olmadı

Ukrayna'daki Türk öğrenci anlatıyor: Bomba seslerini duyuyoruz, bizimle iletişime geçen olmadı

Ukrayna’daki Türk öğrenci Doğukan Gündeş, “Yakınımızda çatışma çıktı, 5-10 kilometre çapındaki yerlerde bombalama ve ağır silah sesleri duyuyoruz… Türk yetkililerden bizimle iletişime geçen olmadı” dedi. Gündeş’in konuşurken silah ve bomba sesleriyle irkildiği görüldü.

Ukrayna'daki Türk öğrenci anlatıyor: Bomba seslerini duyuyoruz, bizimle iletişime geçen olmadı
26 Şub 2022 23:39:27

Ukrayna’daki Türk öğrenci Doğukan Gündeş, “Yakınımızda çatışma çıktı, 5-10 kilometre çapındaki yerlerde bombalama ve ağır silah sesleri duyuyoruz… Türk yetkililerden bizimle iletişime geçen olmadı” dedi. Gündeş’in konuşurken silah ve bomba sesleriyle irkildiği görüldü. 

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından burada yaşayan Türkler yurda dönmenin yollarını aramaya başladı. Eğitim için Ukrayna’ya giden Doğukan Gündeş, yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

Gündeş, çatışmalar başladığında devlet yurdunda olduklarını ve yurdun sığınağına indiklerini, “Sığınağımız var, küçük bir sığınağımız. Havamız kısıtlı. Yakınımızda çatışma çıktı, 5-10 kilometre çapındaki yerlerde bombalama ve ağır silah sesleri duyuyoruz” dedi.

Gündeş, 35 kişilik bir grup olduğunu ve Türkiye’deki yetkililerin sadece iki kişi ile irtibata geçtiğini aktararak, “Şu anda bu iki kişi tahliye bölgesindeler. Otobüsün kalkmasını bekliyorlar. Şu anda farklı şekilde bizimle iletişime geçen Türk yetkililer yok” dedi. Gündeş konuşurken silah sesleri de duyuldu.

Gündeş bulundukları bölgenin adresini paylaşarak, ihtiyaçlarını açıkladı:

“Şu anda su ihtiyacımız biraz da bakliyat ihtiyacımız var. Şu anda biz de sularımızı doldurabilmek için çıktık ancak otomatlarda, marketlerde hiçbir şekilde su bulamıyoruz. Türkiye’ye geçmenin yolları var.”

“TAHLİYE BÖLGESİNE 8 KİLOMETRE”

Ukraynalı ve Rus yetkililerin de kendileriyle irtibata geçmediğini aktaran Gündeş şunları söyledi:

“Ne hissediyoruz? Korku, sinir, stres. Çok fazla şey var. Acilen tahliye istiyoruz. Tahliye durumunda şöyle bir sıkıntımız var. Bizim tahliye bölgesine uzaklığımız 8 kilometre. Güzergahımız güvenli değil. Taksi bulamıyoruz. Hiçbir şekilde taksi yok. Sivil bir araç da bulmak zor. Götürecek kimse yok.”

“SADECE ÜÇ KİŞİ İLE İLETİŞİME GEÇİLDİ”

Gündeş, bomba seslerinin geldiği görüntüleri de paylaştı. Gündeş sığındıkları yurdun bodrum katını da göstererek, “Türk yetkililerden bizimle iletişime geçen olmadı. Sadece sabah üç kişi ile iletişime geçildi, onlar da tahliye edildi. Otobüsteler, gidiyorlar. Haberini aldık. 35’e yakın kişiyiz. Şu anda kimse tahliye haberini almadı. Ulaşılmıyor ve herhangi bir bilgi de verilmiyor şu anda” diye konuştu.

“KISITLI SUYUMUZ VAR”

Gündeş, elektrik ve sularının kesileceğine ilişkin duyum aldıklarını belirterek, “Kısıtlı suyumuz var. İdare etmeye çalışıyoruz. Türkiye’ye geçmenin yollarını bilmiyoruz. Şu anda otobüsle giden arkadaşlarımıza sorduğumuzda Romanya üzerinden ilerleyeceklerini söylediler. Detaylı bir bilgi alamadık” dedi.

Öğrenci Gündeş’in İstanbul’daki akrabası Burak Gündeş de hem yeğenini hem de diğer Türkleri kurtarmak için çabaladığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı ile iletişime geçtiğini ve 35 öğrencinin olduğu yeri bildirdiğini aktaran Gündeş, halen net bir açıklama alamadığını söyledi. Gündeş öğrencilerin durumunun çok kritik olduğunu, su ve yiyeceklerinin bitmek üzere olduğun ifade ederek, şunları söyledi:

“Şu anda onlar gibi bir sürü kişi var. Biz birçok kez gereken yerlere maillerimizi attık, telefon numaralarından mesajlar gönderdik. Kendim kişisel olarak Dışişleri Bakanlığı hattında olan numaraları aradım. Yardımcı olacaklarını söylediler. Fakat oradaki çocuklar şu anda daha da zor durumdalar. Kaldıkları yerde küçük bir sığınak var ve bütün öğrenciler kalmak durumundalar. Hiçbir şekilde havalandırmaları yok. 35 tane Türk ve yanlarında 15-20 tane yabancı arkadaşımız olduğunu biliyoruz. Toplamda 50-60 kişinin olduğunu düşünün. Küçük bir yerde o kadar kişinin kalması mümkün değil. Elektrikler gitmiş durumda.

“SALDIRI RİSKİ VAR”

Çocuklar su aramaya gittiler, su bulamadılar. En büyük sıkıntımız şehirde sirenler çalıyor. Sığınaklara girmeleri söyleniyor. Sığınak ve yiyecek konusunda sorun yaşıyorlar. Bu konuda çareye ihtiyacımız var… Dışarıdan olacak saldırılarla ilgili onları tetikleyen birçok şey var. Bu sabah değişik duyumlar aldım. Saldırıyı tetikleyecek şekilde yaptıkları hareketler olabiliyor. Bundan ötürü oradaki öğrenci topluluğunun ya ayrılması ya da toplu şekilde oradan alınması gerekiyor.”

Gündeş kimin, hangi kritere göre tahliyesinin gerçekleştirildiğini bilmediklerini dile getirerek, “Bu ayrıcalığı bilen biri yok. Bizi bilgilendiren de yok. Keşke bir kurum tarafından bu bilgiler düzenli şekilde dağıtılsa” dedi.

Gündeş kuzeninin kendisine mesaj atabilmek için sığınağın kapısına çıktığını aktararak, onun mesajı sırasında tankların geçtiğini ve tehlike altına girdiğini ifade etti. Gündeş, “Anlayacağını çok büyük tehlike altında da olabilirler” diyerek, öğrencilerin erzak ve suya acil ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Gündeş elektrik sorunları da olduğunu belirterek, “Elektrik sorunları var. Belki bu yarım saat sonra onlarla iletişimimiz de kesilecek” diye konuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz