işgalci İsrail ablukası altındaki Gazze’ye insani yardım götürmek üzere Akdeniz’e açılan Hanzala gemisi, uluslararası sularda işgalci İsrail ordusu tarafından durdurularak zorla Aşdod Limanı’na çekildi. Gemide bulunan 10 farklı ülkeden 21 sivil aktivistin, herhangi bir saldırı ya da provokasyon olmadan alıkonulduğu açıklandı.
Özgürlük Filosu Koalisyonu (Freedom Flotilla Coalition) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Hiçbir yasal dayanak olmaksızın kaçırılan Hanzala’nın mürettebatı, Aşdod Limanı’na ulaştırıldı” denildi. Aktivistler arasında 2 milletvekili ile 2 gazeteci de bulunuyor.
İşgalci İsrail Karasularında Değildi
İşgalci İsrail’in gerekçesiz müdahalesine karşı çıkan insan hakları örgütü Adalah, geminin İsrail karasularına hiç girmediğini, hatta bu yönde bir rota da izlemediğini açıkladı. Gemi, Gazze açıklarında yaklaşık 40 deniz mili mesafede durduruldu.
Adalah, “Hanzala Gazze’nin karasularına doğru barışçıl bir yardım seferi yürütüyordu. İsrail’in bu müdahalesi, hem uluslararası hukuku hem de insan haklarını ihlal ediyor” açıklamasında bulundu. Örgüt ayrıca, gözaltına alınan aktivistlerle görüşme taleplerinin İsrail makamları tarafından ısrarla engellendiğini bildirdi.
Uluslararası Hukuk Ayaklar Altında
Uluslararası hukuka göre, bir ülkenin savaş gemileri başka bir ülkenin karasularının dışındaki sivil bir gemiye müdahale edemez. Bu nedenle İşgalci İsrail’in Hanzala gemisine yönelik baskını, deniz hukukunun ve insan haklarının açık ihlali olarak değerlendiriliyor.
Adalah açıklamasında, İsrail’in bu tutumunun Uluslararası Adalet Divanı tarafından verilen geçici tedbir kararlarını da ihlal ettiğini belirtti. UAD, daha önceki kararlarında İşgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik abluka ve saldırılarında soykırım riski taşıyan eylemlerde bulunduğunu ifade etmişti.
Canlı Yayında Müdahale
Baskın anı, Hanzala gemisinin YouTube üzerinden yaptığı canlı yayınla dünyaya ulaştı. Görüntülerde, İşgalci İsrail askerlerinin gemiye çıktığı, güvenlik kameralarını devre dışı bıraktığı ve yolcuların ellerini kaldırarak teslim oldukları görüldü. Geminin kontrol altına alınmasının ardından İşgalci İsrail Dışişleri Bakanlığı, geminin ülke kıyılarına çekildiğini doğruladı.
Gazze İçin Yola Çıkmışlardı
13 Temmuz’da İtalya’nın Syracusa Limanı’ndan hareket eden Hanzala, teknik hazırlıklar için kısa süreliğine Gallipoli Limanı’na uğramış ve 20 Temmuz’da Gazze’ye doğru yolculuğuna başlamıştı. Gemide, açlık ve ilaç kriziyle boğuşan Gazze halkına ulaştırılmak üzere insani yardım malzemeleri bulunuyordu.
Özgürlük Filosu Koalisyonu, yaşananların ardından uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak, “Bu baskın, sadece barışçıl aktivistlere değil, aynı zamanda Gazze halkının yaşam hakkına yöneltilmiş bir saldırıdır” açıklamasını yaptı.