• Anasayfa
  • DÜNYA Haberleri
  • Uygur Türklerinin iadesi hakkında Alparslan Hoca’dan çarpıcı açıklama: Amaç Çin devleti ile yakınlaşmaktı

Uygur Türklerinin iadesi hakkında Alparslan Hoca’dan çarpıcı açıklama: Amaç Çin devleti ile yakınlaşmaktı

Alparslan Kuytul Hoca Uygur Türklerinin Çin’e iadesi hakkında açıklamada bulundu. Çin devletine yakınlaşmak için alınan bu kararın uygulamaya geçmemesi gerektiğini belirterek “Türkiye Zalim Çin’e yakınlaşmak için Müslüman Uygurları iade etmemelidir.” Dedi.

Uygur Türklerinin iadesi hakkında Alparslan Hoca’dan çarpıcı açıklama: Amaç Çin devleti ile yakınlaşmaktı
03 Oca 2021 20:01:31

Alparslan Kuytul Hoca dün akşam katıldığı Gündeme İslami Bakış programında Doğu Türkistanlı  Uygur Türklerinin Çin’e iadesi ile ilgili yasayı değerlendirdi. Söz konusu yasaya göre Çin devleti, Türkiye’de bulunan Uygur Türklerinin iadesini isteme hakkına sahip olabilecek. Bu kişiler Türkiye devletine göre suçlu sayılmasa bile Çin devletinin kanunlarına göre suçlu olduğuna karar verildiyse Türkiye o kişileri iade etmek zorunda kalacak.

Uygur Türklerinin Çin’e iadesi yeni bir yasa değil

Açıklamasına yasa ile ilgili kronolojik bilgiler ile başlayan Alparslan Hoca , Uygur Türklerinin Çin’e iadesi ile ilgili yasanın ilk adımının 2017 yılında Türkiye ile Çin arasında imzalanan suçluların anlaşması ile atıldığını, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anlaşmayı meclise gönderdiğini hatırlattı. 3 yıldır devam eden süreçte ise bu yasanın kanun teklifi olarak beklediğini belirtti.

Amaç Çin devleti ile yakınlaşmaktı


Söz konusu anlaşmanın imzalandığı dönemin Türkiye dış politikasında yüzünü Amerika ve Avrupa’dan Rusya ve Çin’e döndüğü zamana denk geldiğini vurgulayan Alparslan Hoca “Bana öyle geliyor ki bu hususta Türkiye'deki Çin taraftarları maocuların baskısıyla bu anlaşmaya imza atıldı. Çin'e ve Rusya'ya yakınlaşmak devlet politikasına dönüştürüldü. Bunun sonucunda bu anlaşma yapıldı ama AKP çok taraftar değil gibi. Çünkü Çin devleti birtakım bahaneler ve yalanlarla ‘bu adam şu suçu işledi’ deyip onları isteyecek, terör alakası olsun olmasın.” yorumunda bulundu.


Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşid: Uygur Türkleri Endişeli


Alparslan Hoca Uygur Türklerinin iadesi hakkında Uygur Kongre sözcüsü Dilşad Raşid’in açıklamasına da değindi. Bu konuda Çin’in ekonomik yardımlarla Türkiye’yi tehdit ettiğini ve yasanın kabul edilmesi durumunda yasanın barındırdığı şartlar nedeniyle çeşitli bahaneler ile Uygur Türklerinin iadesini isteyebileceği için henüz Türkiye vatandaşlığına geçememiş birçok Uygur Türkünün korku ve endişe içinde olduğunu belirtmişti.


‘Allah Kardeşlerimizin yardımcısı olsun’


Her ne kadar ortada dış politikadaki değişikler sebebiyle ile imzalanmış bir anlaşma olsa da Türkiye’nin Uygur Türklerinin iadesi konusunda çekimser davrandığı bir kez daha vurgulayan Alparslan Hoca Türkiye’nin Rusya ve Çin’e yaklaşma meselesini de tekrardan gözden geçirdiği ifade etti.
Uygur Türklerinin iadesi hakkında ise son olarak şu sözleri dile getirdi:
Türkiye bu hatadan dönmelidir. En azından bu anlaşma yasalaşmamalıdır. Uygurlu Müslümanları sonuna kadar destekliyoruz, onlar bizim kardeşimizdir! Başlarına gelenlerden dinlerinden dolayı gelmektedir. Başka sebepler gösterilirse Türk devleti onlara inanmamalıdır. Kafirin ve fasığın verdiği habere güvenilmez. Bu insanların bir suçu olsa bile orda bir yanlış yapmış olsa bile Çin devletinin zulmünden kaynaklanmış olabilir. Çin devleti kim bilir neler yaptı? O da sinirlendi ve bir şey yaptı belki. Şimdi bu insan mı terörist, Çin devleti mi terörist? Çinin yaptığı uygulamalar ortada. Esir kampları oluşturmuş, binlerce Uygur Türkü oralarda. Dışardakiler de esir gibi. Kadınlar dışarı çıkamıyor. Bırak devlet dairelerini dışarda bile başını örtmek yasak. Uzun giyenlerin eteği kesiliyor… Böyle bir ülkede diyelim ki bir Müslüman sinirlendi ve bir yanlış yaptı. şimdi bunu zalimlere teslim mi edeceğiz? Bu kabul edilemez!



0 Yorum

Yorum Yaz