Avrupa karışıyor! Kanada da özel kuvvetler gönderiyor!

Rusya'yla Batı arasındaki güvenlik garantisi görüşmelerinde somut ilerleme kaydedilmezken gerilim tırmanıyor. Kanada'nın Ukrayna'ya özel kuvvetler yollama kararı aldığı belirtildi.

Avrupa karışıyor! Kanada da özel kuvvetler gönderiyor!
18 Oca 2022 14:23:38

Batı ile Rusya arasında Ukrayna üzerinden yaşanan kriz, geçtiğimiz hafta yapılan güvenlik garantisi görüşmelerinden somut sonuç çıkmamasının ardından derinleşiyor. İngiltere hükümeti Kiev'e kısa menzilli tanksavar füze gönderileceğini açıklarken, Kanada'nın da Ukrayna'ya küçük bir özel kuvvetler birliği yolladığı iddia ediliyor. Rusya ise Belarus ile birlikte şubat ayında tatbikat planlıyor.

İngiltere'nin Ukrayna'ya silah göndermeye başladığına dair açıklama, Savunma Bakanı Ben Wallace'dan geldi. Wallace parlamentoda yaptığı konuşmada, "Ukrayna'ya hafif savunma silahları sistemleri gönderme kararı aldık" dedi. İlk sistemlerin dün yollandığını açıklayan Walace, küçük bir grup İngiliz personelin de Ukrayna kuvvetlerine kısa süreliğine eğitim vereceğini söyledi.

'SAVUNMA AMAÇLI SİLAH' VURGUSU

Wallace, ne tür ve kaç adet silah gönderildiğine dair ayrıntı vermezken, "Stratejik silahlar değil ve Rusya'ya bir tehdit teşkil etmiyorlar. Savunma amaçlı silahlar..." dedi. İngiltere Savunma Bakanı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale hazırlandığı yönündeki iddialara atıfta bulunarak, "Kısa menzilliler. Bununla birlikte, insanların ne yaptıklarını durup düşünmelerini sağlayacaklar ve eğer tanklar Ukrayna'ya girer ve işgal ederse, savunma mekanizmasının parçası olacaklar" diye konuştu. 

ŞOYGU LONDRA'YA GİDECEK

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun önümüzdeki haftalarda krizi ele almak üzere Londra'ya gideceğini de söyleyen Wallace, "Mevcut görüş ayrılıkları büyük ama aşılamaz değil" derken, "Bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tercihi" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA HÜKÜMETİ MEMNUN

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov da Twitter'dan yaptığı açıklamada "Ukrayna İngiltere'nin hafif, tank savar, savunma amaçlı silah sistemleri ile yeni bir güvenlik paketi tedarik etme kararını takdir ediyor" dedi.

İDDİA: KANADA DA ÖZEL KUVVETLER YOLLUYOR 

Öte yandan, Kanada'nın da İngiltere'ye benzer bir karar aldığı öne sürülüyor. Global News kanalının isim vermeyen kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 'NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya karşı bir Rus saldırganlığını caydırma girişiminin bir parçası olarak Kanada'nın ülkeye küçük bir grup özel kuvvet göndereceği' iddia edildi. Ekibin 'Ukrayna hükümetine yardım etmenin yollarını belirleme ve gereklilik halinde Kanadalı diplomatları tahliyesi için plan geliştirmekle' görevlendirildiği öne sürüldü. Kanada Özel Kuvvetler Komutanlığı ise iddiayı doğrulamadı.

BELARUS'LA RUSYA ORTAK TATBİKAT YAPACAK

Ukrayna sınırındaki 100 bin askerinin işgal planı yapmadığında ısrarcı olan Rusya'ysa, Batılı ülkeler ve NATO'yla geçtiğimiz hafta yapılan güvenlik garantisi görüşmelerinden somut sonuç çıkmaması sonrasında Belarus'la ortak tatbikat planlıyor. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Savunma Bakanı Viktor Hrenin ile toplantısında, "Şubat ayında (Rusya ile) tatbikata başlamayı planlıyoruz. Kesin tarihi belirleyip bize iletin ki savaşa hazırlanıyormuşuz gibi durup dururken bir yerlere birliklerimizi yığmakla suçlanmayalım” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın, Ukrayna sınırı yakınında gerçekleştirdiği tatbikat için bazı bölgelerdeki askeri güçlerinin sayısını artırması, Ukrayna’nın doğusunda ordu ile milis güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiği ve Batı ülkelerinin de Kiev’e silah tedarikini sıklaştırdığı bir döneme denk gelmişti. Kremlin yetkilileri, Rusya’nın askeri güçlerini kendi toprakları üstünde bir yerden bir diğerine sevk etmesinin kimseyi endişelendirmemesi gereken bir konu olduğunu vurguluyor. 



0 Yorum

Yorum Yaz