Ayasofya’nın camiye çevrilmesi haram mı? Alparslan Kuytul Hoca cevapladı

Hac suresinde geçen bir ayeti delil getirenler Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin haram olduğu iddiasında bulundu. Alparslan Hoca o iddiaya cevap verdi.

Ayasofya’nın camiye çevrilmesi haram mı? Alparslan Kuytul Hoca cevapladı
08 Ağu 2020 10:15:36

Alparslan Hoca Cuma tefsir dersi sonrası, Ayasofya’nın yeniden cami olarak kullanılmaya başlanmasının İslam'a uygun olmadığı iddiasını yanıtladı.

Hac suresinde geçen ‘Eğer Allah'ın, insanların kimini kimiyle defetmesi (yenilgiye uğratması) olmasaydı, manastırlar, kiliseler, havralar ve içinde Allah'ın isminin çokça anıldığı mescitler, muhakkak yıkılır giderdi.’ ayeti sebebiyle 'Ayasofya’nın camiye çevrilmesi haramdır' iddialarına yönelik açıklamada bulunan Alparslan Kuytul Hoca, ne fıkıhta ne tefsirde hiçbir alimin bu tarz bir görüşe sahip olmadığını belirterek ayette kastedilenin Müslümanların girdikleri hiçbir yerde ibadet yerlerine zarar vermemesi olduğunu söyledi. 

Ayette ibadethanelerin yıkılmasının men edilmesi sebebiyle tarih boyunca Müslümanların ibadethanelere dokunmadığını belirten Alparslan Hoca, Ayasofya gibi kılıçla fethedilen şehirlerde sembolik olarak bir yer dönemin ulemasının da fetvasıyla camiye çevrildi, açıklamasında bulundu.





0 Yorum

Yorum Yaz