Ekonomide Tarihi Enkazın Belgesi: Merkez Bankası'ndan 1 Trilyon Liralık Rekor Zarar İtirafı!

Yanlış ekonomi politikalarının, faiz sarmalının ve günü kurtarmaya yönelik adımların faturası giderek ağırlaşıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı bilançosunda tam 1 trilyon 64 milyar lira ile cumhuriyet tarihinin en büyük zararını açıkladı. Milyonlarca vatandaşın enflasyon altında ezildiği ve alım gücünün sıfırlandığı bir dönemde kayıtlara geçen bu devasa kara delik; devletin kasasının nasıl boşaltıldığının ve mevcut ekonomik modelin iflas ettiğinin resmi itirafıdır.

Eklenme Tarihi: 10 Nis 2026
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 10 Nis 2026
Ekonomide Tarihi Enkazın Belgesi: Merkez Bankası'ndan 1 Trilyon Liralık Rekor Zarar İtirafı!

Ülke ekonomisini üretim, liyakat ve güven yerine taşıma suyla dönen kur ve faiz oyunlarına teslim eden anlayışın acı bilançosu ortaya çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 31 Aralık 2025 tarihinde sona eren 94. hesap dönemine ilişkin yıllık bilançosu, Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi. Yayımlanan veriler, ülkenin finansal kalbinde yaşanan yıkımın boyutlarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi.

​Resmi Gazete'deki Vahim Tablo: Zarar 1 Trilyon Lirayı Aştı!

2025 yılı sonu itibarıyla bankanın aktif toplamı 12 trilyon 403 milyar 663 milyon 86 bin 819 lira seviyesine ulaşırken; bankanın 2025 dönemi zararı tam olarak 1 trilyon 64 milyar 875 milyon 321 bin 767 lira olarak kayıtlara geçti. Bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bu zarar rakamı, ekonominin nasıl yönetilemediğinin en somut kanıtı oldu.

​Kefen Parası Bitti: İhtiyat Akçesi Sadece 334 Milyon TL

Bilançodaki en çarpıcı ve tezat oluşturan detaylardan biri ise, zor günler için ayrılan ve halk arasında "kefen parası" olarak bilinen ihtiyat akçesi miktarında görüldü. Merkez Bankası 1 trilyon liranın üzerinde zarar ederken, ihtiyat akçesi tutarının yalnızca 334 milyon 168 bin 579 lirada kalması, devletin finansal güvenlik duvarlarının tamamen yıkıldığını gösterdi. Aynı dönemde bankanın altın mevcudu ise 4 trilyon 817 milyar 61 milyon 208 bin 973 lira olarak açıklandı.

​(Daha önce gündeme gelen, liranın değerini korumak için sadece 3 haftada 120 ton altının satıldığı iddiaları düşünüldüğünde, altın rezervlerindeki erimenin de önümüzdeki bilançolara nasıl yansıyacağı büyük bir merak konusu.)

​Son 4 Yılın Acı Reçetesi: Kârdan Trilyonluk Uçuruma

TCMB'nin son 4 yıllık kâr-zarar tablosu incelendiğinde, ekonomideki bilinçli yıkımın kronolojisi de ortaya çıkıyor:

​2022: 72 milyar TL kâr

​2023: 818,2 milyar TL zarar

​2024: 700 milyar 354 milyon TL zarar

​2025: 1 trilyon 64 milyar 875 milyon TL zarar (REKOR)