İşgalci İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü yoğun saldırılarda 2024 yılı itibariyle 50 binden fazla Filistinli şehid oldu. Ancak bu tabloya rağmen Avrupa’nın bazı ülkeleri, insan hakları ihlallerine göz yumarak İsrail ile silah alışverişine devam etti.
İspanya merkezli Público gazetesinin ulaştığı resmi verilere göre, Çekya ve Sırbistan, İşgalci İsrail’e doğrudan silah ihracatı yaparken; Polonya, Yunanistan ve Hollanda ise İsrail yapımı silahları ithal etti. Bu ticaret, sadece etik açıdan değil, aynı zamanda taraf oldukları uluslararası anlaşmalar bakımından da ciddi bir çelişki oluşturuyor.
Satılan silahlar, görmezden gelinen yıkım
2024 yılında:
-
Çekya, İşgalci İsrail'e 158 saldırı tüfeği gönderdi.
-
Sırbistan, 24 adet uzun menzilli topçu sistemini ihraç etti.
İşgalci İsrail'den silah alan ülkeler ise şu şekilde sıralanıyor:
-
Polonya: 442 tabanca ve 23 tüfek
-
Yunanistan: 310 tabanca ve 30 tüfek
-
Hollanda: 6 hafif makineli tüfek ve 1 makineli tabanca
Bu alışverişlerin çoğu, Gazze’de sivil altyapının hedef alındığı, çocukların ve kadınların yaşamını yitirdiği hava saldırılarının yoğunlaştığı dönemlerde gerçekleşti.
Uluslararası anlaşmalar fiilen askıda
Söz konusu ülkeler, Silah Ticareti Anlaşması’na (ATT) taraf olmalarına rağmen, İşgalci İsrail ile silah ticaretine devam ediyor. Oysa ATT, savaş suçları veya insanlığa karşı suç işlediğinden şüphe duyulan ülkelere silah satılmasını açıkça yasaklıyor.
Uluslararası hukuk uzmanlarına göre bu durum, anlaşmanın yalnızca sembolik bir belge haline geldiğini ve Avrupa'nın politik çıkarları söz konusu olduğunda hukuku geri plana attığını gösteriyor.
İspanya'dan dikkat çeken çıkış
Tüm bu sessizlik içinde bir istisna olan İspanya, İşgalci İsrail’e yönelik silah ticaretine sınırlama getirme kararı aldı. İspanyol hükümeti, Rafael Savunma Sistemleri’ne bağlı yerli bir firmanın, İsrail için üreteceği 168 adet tanksavar füze sistemine verilen lisansı iptal etti.
Başbakan Pedro Sánchez, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e seslenerek, İsrail’e karşı Avrupa çapında silah ambargosu uygulanması çağrısında bulundu. Ancak AB’nin diğer üyeleri, çıkar çatışmaları nedeniyle bu çağrıya kulak tıkamış durumda.
Avrupa’dan rekor silah satışları
Sadece 2023 yılında Avrupa Birliği ülkeleri, İşgalci İsrail’e 948 milyon euro değerinde silah ihracat lisansı verdi. Bu rakamın dağılımı ise şöyle:
-
Almanya: 326 milyon euro
-
Yunanistan: 183 milyon euro
-
Fransa: 167 milyon euro
-
Romanya: 59 milyon euro
Toplamda 23 Avrupa ülkesi, 2023’te İsrail’e silah satışı yaptı. Bu durum, Avrupa’nın insan hakları söylemi ile eylemleri arasındaki uçurumu bir kez daha gözler önüne serdi.