Hakim ve savcılara sosyal medya yasağı

Hukuk reformu taslak metnine göre, hakim ve savcıların sosyal medya kullanmasına kısıtlama getirilmesi planlanıyor. Hakim ve savcılara 'puanlama sistemi' getirilecek. Böylece özellikle unvanlı görevlere yapılacak atamalar ile terfiler bu puanlara göre yapılacak.

Hakim ve savcılara sosyal medya yasağı
27 Oca 2021 11:10:30

Yeni Şafak'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen hukuk reformuyla ilgili yeni ayrıntılara ulaşıldı. 

Taslak metne göre, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından 2019’da kabul edilen Türk Yargı Etiği Bildirgesi’nde de yer alan hakim ve savcıların sosyal medya kullanmasıyla ilgili adım atılacak

Hakim-savcıların sosyal medya kullanmasına kısıtlama ya da yasak getirilmesi planlanıyor. Hakimve savcıların sosyal medya paylaşımları zaman zaman tartışmaları da beraberinde getirirken, HSK'nın bildirgesinde, hakimve savcıların tarafsızlığına gölge düşürmemesi için sosyal medyada yorum ve paylaşımlarına dikkat etmesi gerektiği vurgulanıyordu.

Hakimve savcıların atama ve terfi sistemi, liyakat ve performansı esas alacak şekilde yeniden yapılandırılacak. Bu kapsamda 'puanlama sistemi' getirilecek. Soruşturma ve yargılamadaki hedef sürelerin tutturulması, AYM ve AİHM kararlarına uygunluk, tutukluluk sürelerine ilişkin hükümlerin uygulanması, istinaf ve temyiz incelemesine ilişkin not, puanlama sisteminde oluşturulacak kriterler arasında yer alacak.

Söz konusu kriterlere göre her bir hakim-savcı için mesleğe başladığı andan itibaren puan tablosu oluşturulacak. Böylece özellikle unvanlı görevler başta olmak üzere yapılacak atamalar ve terfi incelemeleri bu puanlara göre yapılacak.



0 Yorum

Yorum Yaz