İran-ABD gerilimi tırmanıyor: MOU iddiası sonrası Hürmüz Boğazı ve Bab el-Mandeb mesajı

İranlı bir müzakereciye yakın olduğu öne sürülen kaynak, ABD'nin yaptırım muafiyetini geri çekmesiyle Mutabakat Zaptı'nın fiilen geçersiz hale geldiğini iddia etti. Aynı kaynak, Tahran'ın Hürmüz Boğazı üzerindeki tutumunu sertleştirebileceğini ve Bab el-Mandeb Boğazı'nın da olası senaryolar arasında değerlendirildiğini öne sürdü.

Eklenme Tarihi: 08 Tem 2026
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 08 Tem 2026
İran-ABD gerilimi tırmanıyor: MOU iddiası sonrası Hürmüz Boğazı ve Bab el-Mandeb mesajı

İran-ABD gerilimi tırmanıyor: iddiası sonrası Hürmüz Boğazı ve Bab el-Mandeb mesajı

İranlı üst düzey bir müzakereciye yakın olduğu öne sürülen bir kaynak, ABD'nin yaptırımlara ilişkin muafiyeti geri çekmesinin ardından taraflar arasında konuşulan Mutabakat Zaptı'nın fiilen sona erdiğini iddia etti. Söz konusu açıklamalar, İran medyasında yer alan haberler ve ismi açıklanmayan kaynağın değerlendirmelerine dayanıyor.

Kaynağın iddiasına göre, Washington yönetiminin yaptırım muafiyetini geri çekmesi Tahran tarafından "temel bir ihlal" olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle İran'ın, daha önce askeri duruşunu sınırlandırmasına neden olan gerekçelerin ortadan kalktığı öne sürüldü.

Aynı kaynak, İran'ın ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetlerine yönelik sabrının azaldığını savunurken, ekonomik teşviklerin de devreden çıkmasıyla birlikte gerilimin tırmanma eşiğinin önemli ölçüde düştüğünü ileri sürdü.

"MOU burada sona erdi" iddiası

İddiaya göre kaynak, "MOU burada sona erdi. Eğer Washington baskıyı artırmaya devam ederse, Tahran buna cepheyi genişleterek karşılık verecek. Bab el-Mandeb'i kapatma seçeneği de masada." ifadelerini kullandı.

İran medyasında yer alan bazı değerlendirmelerde ise Tahran'ın, dünya petrol ticareti açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolünü daha da sıkılaştırabileceği yönünde yorumlar yapıldı.

Öte yandan söz konusu iddialar hakkında ABD yönetiminden veya İranlı resmi makamlardan henüz doğrulanmış bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle iddiaların bağımsız kaynaklar tarafından teyit edilmediği ve resmi makamlarca doğrulanmadığı belirtiliyor.