İran’da ekonomik dar boğaz ve yerel para birimi riyalin rekor düzeydeki değer kaybıyla tetiklenen sokak hareketleri, Tahran ile Washington arasında son yılların en tehlikeli diplomatik ve askeri restleşmesine dönüştü. 2025’in son günlerinde çarşı esnafının kepenk kapatmasıyla başlayan protestoların kısa sürede ülke geneline yayılması üzerine ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen "müdahale" iması, bölgede savaş tamtamlarının çalmasına neden oldu. Trump’ın, barışçıl göstericilere yönelik şiddet uygulanması durumunda Amerikan ordusunun "ateş etmeye hazır" olduğunu duyurması, Tahran cephesinde çok sert bir karşılık buldu.
Kalibaf: "ABD Üsleri Meşru Hedefimiz Olur"
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Trump’ın bu sözlerini "Şeytan’ın çığlığı" olarak nitelendirerek, ABD’nin bölgedeki askeri varlığını doğrudan hedef gösterdi. Kalibaf, Washington’un İran’ın iç işlerine yönelik atacağı her türlü askeri adımın bedelinin ağır olacağını vurgularken, bölgedeki tüm Amerikan üslerini "meşru hedef" ilan ettiklerini duyurdu. "Trump’ın restine rest çekiyoruz" diyen Kalibaf, İran ordusunun her türlü maceraya karşı koyacak güç ve kararlılığa sahip olduğunu belirtti.
ALİ LARİCANİ'DEN ABD HALKINA KRİTİK UYARI: "KENDİ ASKERLERİNİZE DİKKAT EDİN!"
Gerilimin diplomatik ayağında ise İran Dini Lideri’nin Başdanışmanı Ali Laricani’den Amerikan halkına yönelik doğrudan bir çağrı geldi. Laricani, Trump’ın bölgeyi ateşe atacak bir süreci başlattığını savunarak, "Kendi askerlerinize dikkat edin; bu tehlikeli macerayı Trump başlattı" ifadelerini kullandı. Laricani, İran halkının ekonomik taleplerini "meşru" olarak nitelediklerini ancak dış destekli provokatörlerle bu taleplerin birbirinden ayrılması gerektiğini savunarak, ABD’nin sürece müdahil olmasının bölgeyi geri dönülemez bir kaosa sürükleyeceği uyarısında bulundu.
Sahadaki durum ise ciddiyetini korumaya devam ediyor. Lordigan ve Kuhdeşt gibi bölgelerde yoğunlaşan protestolarda, güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda can kayıplarının arttığı bildiriliyor. Son gelen raporlara göre aralarında bir Besic mensubunun da bulunduğu en az 8 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda yaralı olduğu ve onlarca kişinin tutuklandığı belirtiliyor.
Pezeşkiyan'dan "Özeleştiri" Çağrısı
Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise bir yandan halkın ekonomik şikayetlerini haklı bularak reform sözü verirken, diğer yandan dış aktörleri suçlamak yerine "özeleştiri" yapılması gerektiğini savunan ılımlı bir çizgi izlemeye çalışıyor. Ancak Pezeşkiyan da herhangi bir dış saldırı durumunda İran’ın vereceği yanıtın "pişmanlık verici" olacağının altını çizerek safları sıklaştırıyor.
Körfez bölgesinde askeri hareketliliğin arttığı bu günlerde, uluslararası kamuoyu hem İran’ın içindeki olayların nereye evrileceğini hem de Beyaz Saray’ın "hazırız" dediği müdahale planlarının hayata geçip geçmeyeceğini endişeyle takip ediyor