İran Silahlı Kuvvetleri Baş Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfezl Şikarçi, çatışmaların başından bu yana işgalci İsrail rejiminin 1321, Amerikan güçlerinin ise 600 ila 800 arasında kayıp verdiğini duyurdu. Şikarçi, karşı tarafın yoğun sansür uygulayarak gerçek hasarı gizlemeye çalıştığını ifade etti.
Saha Kaynaklarından "Sansürsüz" Rakamlar
Tuğgeneral Şikarçi, saha kaynaklarının tahminlerine dayandırdığı verilerde, karşı tarafın açıkladığı resmi sayıların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Açıklamada öne çıkan veriler şöyle:
-
İşgalci İsrail'in Kayıpları: Çatışmaların başlangıcından bu yana en az 1321 ölü.
-
ABD Kayıpları: Farklı üslerdeki dağınıklığa rağmen, tahmin edilen ölü sayısı 600 ile 800 arasında.
-
Artış Potansiyeli: Şikarçi, bu rakamların "minimum seviye" olduğunu ve artma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.
Nokta Atışı Saldırılar ve Zayiat Yoğunluğu
İranlı Sözcü, zayiatın ciddiyetini kanıtlayan spesifik operasyonlara da dikkat çekti:
-
Hayfa Saldırısı: Hayfa bölgesine düzenlenen füze saldırısında yaklaşık 100 kişi öldü veya yaralandı.
-
Otel Baskını: Amerikan güçlerinin bir otelde konuşlandığı noktaya yapılan saldırıda yaklaşık 160 ölü veya yaralı olduğu bildirildi.
-
Beşinci Filo: Amerikan Beşinci Filosu üssü dahil olmak üzere bazı üslerdeki yoğun yaralı ve ölü nakliyatının, durumun vehametini gösterdiği ifade edildi.
Savunma Teknolojisi ve Hürmüz Boğazı Mesajı
Şikarçi, savaş koşullarında dahi yerli savunma sistemlerinin gelişiminin hızlanarak devam ettiğini belirtti. Özellikle hava savunma alanındaki ilerlemeye dikkat çeken Sözcü, "Beşinci nesil savaş uçaklarını hedef alma kabiliyetimiz, caydırıcılığımızın yükseldiğini gösteriyor" dedi.
Hürmüz Boğazı hakkında ise net bir uyarıda bulundu: "Bu bölgenin gelecekteki durumu, belirlenen koşulların gerçekleşmesine bağlıdır ve şüphesiz ki durumu eskisi gibi olmayacaktır."
"Koşullar Gerçekleşmezse Eylemler Durmayacak"
Tuğgeneral Şikarçi, Amerika’ya yönelik eylemlerin durması için İran tarafından belirlenen gerekliliklerin yerine getirilmesi şartını yineledi. Bu koşullar sağlanmadığı sürece karşılık vermeye ve saldırganı cezalandırmaya devam edeceklerini vurgulayan Sözcü, bölge ülkelerinin ulusal egemenliğine saygı duyduklarını ancak her türlü tehdidin kaynağını hedef alacaklarını ekledi.