Orta Doğu’da artan gerilim, askeri hedeflere yönelik yeni bir saldırı iddiasıyla daha da tırmandı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, Suudi Arabistan’ın El-Kharj kentinde bulunan ve ABD güçlerinin konuşlandığı Prens Sultan Hava Üssü çevresine yönelik füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlediklerini duyurdu.
İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Musevi tarafından yapılan açıklamada, ABD’ye ait pilotlar ve uçuş ekiplerinin konakladığı alanların doğrudan hedef alındığı belirtildi. Musevi, saldırıda yaklaşık 200 kişilik askeri grubun vurulduğunu iddia etti.
Açıklamada ayrıca, ABD’nin bölgedeki kritik hava unsurları arasında yer alan AWACS (Havadan Erken İhbar ve Kontrol) uçakları ile yakıt tankerlerinin de hedef listesinde bulunduğu ifade edildi. İranlı yetkililer, saldırı sonucunda bu unsurlarda hasar meydana geldiğini öne sürdü.
İran tarafı, ABD yönetimine yönelik mesajlar içeren açıklamasında, saldırının bölgedeki askeri kayıpları artırdığını savundu. Ancak söz konusu iddialara ilişkin ABD Savunma Bakanlığı’ndan henüz resmi bir doğrulama ya da açıklama yapılmadı.
Öte yandan, aynı bölgedeki Prens Sultan Hava Üssü daha önce de benzer saldırı iddialarıyla gündeme gelmişti. Uluslararası basında yer alan haberlerde, önceki saldırılarda ABD askerlerinin yaralandığı ve bazı askeri ekipmanların zarar gördüğü belirtilmişti.
Uzmanlar, İran ile ABD arasında süregelen gerilimin bölge genelinde yeni çatışma risklerini artırabileceğine dikkat çekiyor.