İşgalci İsrail Gazze’de ağır ekipmanları hedef aldı: Kurtarma çalışmaları durma noktasında

Gazze Sivil Savunma Müdürlüğü, işgalci İsrail'in, enkaz altındaki cenazelerin çıkarılmasını sağlayacak iş makinelerini hedef aldığını duyurdu. Hamas ise saldırıların “yaşam kaynaklarını yok etmeyi amaçladığını” belirtti.

Eklenme Tarihi: 22 Nis 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 22 Nis 2025
İşgalci İsrail Gazze’de ağır ekipmanları hedef aldı: Kurtarma çalışmaları durma noktasında

İşgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında kritik bir aşamaya geçildi. Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, işgalci İsrail güçlerinin bölgedeki ağır iş makinelerinin yarısından fazlasını imha ettiğini açıkladı. İmha edilen ekipmanlar arasında Mısır şirketlerine ait makinelerin de bulunduğu belirtildi.

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal, uluslararası topluma çağrıda bulunarak, “Kayıp kişilerin aranması ve enkaz altındaki cenazelerin çıkarılması için Gazze’ye acilen ağır ekipman girişine izin verilmesi gerekiyor. İsrail’e bu konuda baskı yapılmalı” çağrısında bulundu.

Hamas'tan yapılan açıklamada ise işgalci İsrail’in saldırıları, “Gazze’deki soykırım savaşını derinleştirme” olarak nitelendirildi. Açıklamada, "İşgalci İsrail, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında kullanılan iş makinelerini hedef alarak, Filistin halkının yaşam kaynaklarını sistematik şekilde yok ediyor" denildi.

İşgalci İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye sadece sınırlı sayıda kamyon ve buldozerin girişine izin verdi. Ancak ateşkesin sona erdiği 2 Mart’tan itibaren insani yardım akışını da durdurma kararı aldı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırılarda Gazze Şeridi’nde 2,3 milyonluk nüfusun yaklaşık 2 milyonu yerinden edildi. Sivil altyapının büyük ölçüde hedef alındığı saldırılarda, su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlar da kesildi. Sınır kapılarının kapalı tutulması ise insani krizi derinleştiriyor.

Son verilere göre, işgalci İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 51 bin 266’ya yükselirken, 116 bin 991 kişi ise yaralandı. Yalnızca ateşkesin sona erdiği 18 Mart’tan bu yana 1890 Filistinli yaşamını yitirdi, 4 bin 950 kişi yaralandı. Bu kayıpların büyük bölümünü kadınlar, çocuklar ve yaşlılar oluşturuyor.