İşgalci İsrail’in İstihbarat Eski Başkanı: “Ülke Varoluşsal Tehlike Altında”

İşgalci İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin Bet’in eski başkanı Ami Ayalon, Başbakan Netanyahu’yu “aşırıcı politikaları” nedeniyle hedef aldı: “Bu hükümet İsrail’i ölüm ve nefret sarmalına sürüklüyor.”

Eklenme Tarihi: 02 May 2025
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 02 May 2025
İşgalci İsrail’in İstihbarat Eski Başkanı: “Ülke Varoluşsal Tehlike Altında”

İşgalci İsrail’in iç istihbarat teşkilatı Şin Bet’in eski başkanı Ami Ayalon, işgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yönetimini sert sözlerle eleştirdi. Ayalon, Netanyahu’nun iktidarda kalma saplantısının ve aşırıcı politikalarının İşgalci İsrail’i varoluşsal bir krize sürüklediğini vurguladı.

Yaklaşık 40 yıl boyunca devlete hizmet verdiğini hatırlatan Ayalon, "Artık alarm zillerini çalmanın zamanı geldi" dedi. Gazze’deki İsrailli esirlerin Netanyahu’nun kişisel çıkarları uğruna kaderine terk edildiğini belirten Ayalon, hükümetin sürekli savaş stratejisinin sadece “daha fazla ölüm ve nefret” getirdiğini dile getirdi.

Ayalon’un da imzacıları arasında bulunduğu ve 17 eski güvenlik yetkilisi tarafından yayımlanan bildiride, İşgalci İsrail’in demokratik yapısının aşındığı uyarısı yer aldı. Kamuoyu yoklamalarına göre, İsraillilerin %70’i savaşın esir anlaşmasıyla sona ermesini ve erken seçim yapılmasını destekliyor.

Ayalon ayrıca, ülke içindeki büyüyen askeri muhalefete dikkat çekti. Binlerce pilot, donanma personeli, istihbaratçı ve yedek asker hükümetin politikalarına karşı ses yükseltiyor. Britanya’daki Yahudi Cemaatleri Konseyi’nden 36 üye de İsrail içindeki protestolara destek verdi.

Ayalon, uluslararası topluma seslenerek şu çağrıda bulundu: “Gerçek dostluk, bu aşırıcı hükümete karşı çıkmak ve İsrail halkının yanında durmaktır.”

Makaleyi şu sözlerle tamamladı: “Bu bir varoluş krizi. Rotayı değiştiremezsek, İsrail’in Yahudi ve demokratik bir devlet olarak geleceği tehlikede.”