İşgalci İsrail, Kuneytra'da yeni bir kontrol noktası kurdu
İşgalci İsrail ordusu dün gece Suriye'nin güneybatısındaki Kuneytra kırsalına bağlı el-Acraf köyünde ani bir baskın düzenledi. Birlikler, köy girişindeki stratejik yolda kontrol noktası kurarak çevredeki araç ve kişileri durdurdu. Suriye resmi televizyonu El-İhbariyye, baskının gece saatlerinde gerçekleştiğini ve bölgede kısa süreli panik yaşandığını bildirdi.
Bu hamle, işgalci İsrail güçlerinin Suriye topraklarına yönelik bir hafta içindeki ikinci açık ihlali olarak kayıtlara geçti. Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 8 Aralık 2024 ile 18 Temmuz 2025 arasında ülke genelinde binin üzerinde hava saldırısı ve yaklaşık 400 kara baskını tespit ettiklerini açıkladı. Şara, "İsrail'in son dönemdeki faaliyetleri Suriye'nin egemenlik haklarını açıkça ihlal ediyor" dedi.
El-Acraf köyü neden stratejik?
El-Acraf, Kuneytra ilinin Golan sınırına en yakın köylerden biri. Köy, İsril ile Suriye arasındaki ateş hattına yalnızca birkaç kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu nedenle bölgede kurulan her kontrol noktası, doğrudan iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırma riskini de beraberinde getiriyor. Yerel Kaynaklar, işgalci İsrail birliklerinin köye girdikten sonra elektrik hatlarında kısa süreli kesintiler yaşandığını aktardı.
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), baskın sırasında en az iki köylünün gözaltına alındığını ve akıbetlerinin bilinmediğini duyurdu. SNHR yetkilileri, gözaltılarının gerekçesine dair resmi bir açıklama yapılmadığını belirtti. Kuneytra Valiliği ise olayla ilgili sessizliğini koruyor.
Bölgede gerginlik artıyor
Son bir ayda Kuneytra'da benzer üçüncü baskın yaşanıyor. İlk iki olayda işgalci İsrail güçleri, tarım arazilerinde "tünel araması" gerekçesiyle kontrol noktası kurmuştu. Suriye Dışişleri Bakanlığı, bu girişimleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıyacağını açıkladı. Bakanlık kaynakları, "İsrail'in Suriye toprak bütünlüğünü ihlali, bölgede yeni bir çatışma döngüsünü tetikleyebilir" uyarısında bulundu.
Öte yandan, Kuneytra halkı baskınlara karşı sokak protestoları düzenlemeye hazırlanıyor. Yerel aktivistler, sosyal medyada "İşgale son" etiketiyle kampanya başlattı. Kampanya kapsamında bugün öğleden sonra köy meydanında büyük bir yürüyüş planlanıyor. Göstericiler, Suriye ordusunun bölgeye takviye birlik göndermesini talep edecek.