Mari Med 3 Konferansı Sızdı: İşgalci İsrail Merkezli Yeni Bölgesel Plan

Yunan gazeteci Dimitri Lascaris, Atina’da düzenlenen Mari Med 3 konferansına katılarak İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki stratejik iş birliğine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Lascaris, konferansın temel amacının üçlü ittifakı derinleştirmek olduğunu savundu.

Eklenme Tarihi: 15 May 2026
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 15 May 2026
Mari Med 3 Konferansı Sızdı: İşgalci İsrail Merkezli Yeni Bölgesel Plan

Mari Med 3 Konferansında Kimler Vardı?

Kişisel YouTube yayınında konuşan Lascaris, konferansa üst düzey hükümet temsilcileri ile savunma ve enerji sektöründen önemli isimlerin katıldığını belirtti.

Lascaris’in aktardığına göre konferansta;

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikası Bakanı, Yunanistan Turizm Bakanı, İsrail'in Yunanistan Büyükelçisi ve birkaç hükümet yetkilisi bulunuyordu. İkinci olarak, İsrail ve Yunanistan özel sektöründen çok önemli isimler vardı. Bunlar arasında İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) yöneticileri, Israel Shipyards (İsrail Tersaneleri) Yönetim Kurulu Başkanı ve Atina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı yer alıyordu.” dedi.

IMEC Projesi Konferansın Ana Gündemi Oldu

Konferansın ilk oturumunda ana temanın Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru ya da IMEC adı verilen proje olduğunu vurgulayan Lascaris, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu, Filistinli direnişçilerin 7 Ekim 2023'te işgal altındaki Filistin'de Aksa Tufanı operasyonunu başlatmasından sadece dört hafta önce, Eylül 2023'te Hindistan'ın Yeni Delhi kentindeki G20 zirvesinde açıklanan büyük bir plandır. IMEC ABD hükümetiyle yakın bir şekilde koordine ediliyor ve açıkça Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'ne bir alternatif olarak tasarlandı. İsrail bu büyük planın tam kalbinde yer alıyor ve IMEC'ten muazzam bir kazanç elde etme beklentisi içinde.”

Konferansta gerçekleştirilen konuşmalardan hareketle “İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs (Rum Yönetimi), İran'a yönelik savaşı IMEC için harika bir pazarlama fırsatı olarak görüyor.” tespitinde bulunan Lascaris “ABD ve İsrail'in neden olduğu Batı Asya'daki istikrarsızlık ve özellikle de yine İsrail ve ABD'nin suçlarının bir sonucu olan Hürmüz Boğazı'nın kapanması gerekçe göstererek, IMEC'i son derece cazip bir teklif olarak sunacaklar” dedi.

“Yunanistan ve GKRY Tüm Kartlarını İşgalci İsrail’e Yatırdı”

Lascaris, konferansta yapılan konuşmaların Yunanistan ve GKRY’nin geleceğini İsrail ile ortaklaştırma eğilimini ortaya koyduğunu savundu.

GKRY’li siyasetçi Averof Neofitou konferansta yaptığı konuşmada üçlü iş birliğinin enerji, savunma ve ekonomik inovasyon alanlarında “stratejik hizalanmaya” dönüştüğünü söyledi.

Neofitou’nun, İsrail’e hitaben kullandığı şu ifadeler dikkat çekti:

“Savaşı başlattığınıza göre işi bitirmek zorundasınız. Gelecekteki istikrarı güvence altına almak için bugünün bedeline katlanmalıyız.”

İşgalci İsrail’den İran Mesajı

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Sharren Haskel ise konuşmasında İran karşıtı mesajlar verdi.

Haskel, İran’ın enerji rotaları ve bölgesel güvenlik açısından tehdit oluşturduğunu savunarak ABD ve İsrail’in “dünyayı İran’ın baskısından kurtarmak için çalıştığını” söyledi.

Lascaris'ten ABD ve İşgalci İsrail Tepkisi

“Bu iki soykırımcı canavarın, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in, dünyayı İran'dan 'kurtarmaktan' bahsetmesi gerçekten çok çarpıcı.” diyen Lascaris şu yorumda bulunuyor:

“Oysa on yıllardır İran'a zorbalık yaparak dünyayı ekonomik bir krize sürüklüyorlar. Şu anda sadece Batı Asya'da değil, tüm dünyadaki açık ara en büyük istikrarsızlık kaynağı Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'dir."

Yayının sonunda Lascaris, “Umarım bu konferansla ilgili haberlerimiz bu ahlaki açıdan iflas etmiş beceriksizler tarafından götürüldüğümüz yoldan habersiz olan Yunanlıları uyandırır.” temennisinde bulundu.