Oruçluyken Sigara İçmek Ya Da Sigara Dumanı Gelmesi Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken sigara veya nargile gibi tütün ürünleri kullanmak oruca engel midir? Elektronik sigara orucu bozar mı? Kişinin sigara dumanını içine çekmesi oruca zarar verir mi? Oruca dair en çok merak edilen soruların cevabını Furkan Haber olarak veriyoruz.

Oruçluyken Sigara İçmek Ya Da Sigara Dumanı Gelmesi Orucu Bozar Mı?
19 Nis 2021 23:10:51

Sigara orucu bozar mı ? Oruca dair en çok merak edilen soruların cevabını Furkan Haber olarak veriyoruz.

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte birçok Müslüman'ın aklına takılan sorular gündeme gelmeye devam ediyor. Onlardan biri de orucu bozan ve bozmayan durumlar. Peki, sigara veya nargile gibi tütün ürünleri oruca zarar verir mi?

Oruç nasıl bozulur?

Oruca başlayan bir kişi için asıl olan iftar vaktine kadar yeme, içme ve cinsi münasebeti kesmesidir. Bu şekilde oruç tutan kişinin kendisini oruçlu iken yasaklanan eylemlerden alıkoymasına imsak denir. Eğer kişi bu yasaklardan birisini ihlal ederse orucu bozulmuş olur. Orucun bozuluş şekline göre de bazen kişi için sadece kaza (yani bir gün oruç tutmak) gerekirken bazen de kefaret (61 gün arka arkaya oruç tutmak) gerekir.

sigara orucu bozar mı

Sigara Orucu Bozar Mı?

Oruçlu iken sigara içmenin orucu bozduğu din bilginleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtilmektedir. Elektronik sigaranın da orucu bozduğu bu kapsamda bilinmektedir. İsteyerek oruçlu iken sigara içmenin orucu bozduğu konusunda tüm İslam aleminde fikir birliği vardır. Kafaları karıştıran çelişkili açıklamalar yoktur.

Orucun temel unsurunu; yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mutat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer."

Sigara içmek orucu bozar fakat sigara dumanı orucu bozmamaktadır. Lakin sigara içilen bir ortamda da bilerek durulmamalıdır.

Buna göre oruçluyken bilerek sigara içen kişinin orucu bozulur ve kazası gerekmektedir. Sigara dumanına maruz kalanın orucu bozulmadığı için bunun kazası gerekmez.



0 Yorum

Yorum Yaz