Rekabet Kurumu’ndan Özel Okullara Soruşturma

Özel okul ücretleri ve ek hizmetlerdeki fiyat artışlarına ilişkin şikayetler üzerine 19 eğitim kurumu hakkında inceleme başlatıldı.

Eklenme Tarihi: 25 Şub 2026
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 25 Şub 2026
Rekabet Kurumu’ndan Özel Okullara Soruşturma

Rekabet Kurumu, özel okul ücretleri ve okullarda sunulan yemek, kitap, kıyafet gibi ek ürün ve hizmetlerdeki fiyat artışlarına ilişkin yürütülen ön araştırmayı tamamladı. Yapılan değerlendirme sonucunda, aralarında Türkiye genelinde faaliyet gösteren çok sayıda eğitim kurumunun bulunduğu 19 özel okul hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

Kurumdan yapılan açıklamada, velilerden gelen yoğun şikayetlerin ön araştırma sürecinde dikkate alındığı belirtildi. Şikayetlerde özellikle kayıt ücretlerindeki yüksek artışlar ile yemek, kıyafet ve kitap gibi ek hizmetlerin fiyatlarının aşırı olduğu iddiaları öne çıktı.

Ayrıca bazı okullarda söz konusu ürün ve hizmetlerin yalnızca okul yönetiminin belirlediği satış noktalarından temin edilmesinin zorunlu tutulduğu yönündeki iddiaların da inceleme konusu olduğu bildirildi.

Ek Hizmetlerde “Bağlama” İddiası

Soruşturma kapsamında, eğitim hizmeti ile birlikte sunulan yan ürün ve hizmetlerin satın alınmasının zorunlu tutulup tutulmadığı da değerlendirilecek. Rekabet hukukunda “bağlama uygulaması” olarak adlandırılan bu durum, bir hizmetin satışının başka bir ürün veya hizmetin satın alınması şartına bağlanması anlamına geliyor.

Bu tür uygulamaların tüketicinin alternatif satış noktalarından daha uygun fiyatlarla alışveriş yapabilme imkanını kısıtlayabileceği ifade ediliyor.

Veliler Açısından Olası Sonuçlar

Uzmanlara göre soruşturmanın, eğitim sektöründe fiyatlandırma politikalarının şeffaflığı ve rekabetin korunması açısından önemli sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor. Sürecin, fahiş fiyat iddialarının incelenmesi ve velilerin ek ürün ve hizmetlere daha uygun koşullarda erişebilmesi açısından belirleyici olabileceği değerlendiriliyor.

Soruşturma sonucunda rekabet ihlali tespit edilmesi halinde ilgili kurumlara idari yaptırımlar uygulanabileceği bildirildi. Kurumların savunmalarının alınmasının ardından nihai kararın verileceği kaydedildi.

Soruşturma Açılan Eğitim Kurumları

Arı İnovasyon ve Bilim Eğitim Hizmetleri AŞ

Ata Bilge Eğitim Kurumları AŞ

Aydın Yayıncılık ve Eğitim Hizmetleri AŞ

Bahçeşehir Okulları AŞ

Bikafen Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti.

Bil Eğitim Kurumları AŞ

Bilnet Eğitim Kurumları AŞ

Dersmatik Eğitim Danışmanlık Yayıncılık AŞ

Doruk Kamp İşletmecilik Organizasyon Eğitim Danışmanlık Ltd. Şti.

Final Eğitim Danışmanlık Tanıtım Organizasyon Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti.

İstanbul Kavram Eğitim Kurumları Ticaret AŞ

İstanbul Kule Eğitim Kurumları Ticaret Ltd. Şti.

Maya-Gen Eğitim Yayıncılık Bilgisayar Ltd. Şti.

Okyanus Eğitim Kurumları AŞ

Sınav Basın Yayın Dağıtım Org. San. ve Tic. AŞ

TED Ankara Koleji Vakfı Okulları İktisadi İşletmesi

Tek Çözüm Eğitim Öğretim Basım Yayın Ltd. Şti.

Uğur Okulları AŞ

Yüzyüze Özel Eğitim Kurumları AŞ

Toplam 19 özel okul ve eğitim şirketini kapsayan soruşturma sürecinin ilerleyen dönemde sonuçlanması bekleniyor.