ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İran'ın ateşkesin devamı için pakistana gitmeyeceğini söylemesi üzerine ateşkesi süresiz uzatan Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki ablukanın süreceğini söylüyor.
Trump konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
• "İranlılar anlaşmak istiyor. Ablukayı sürdürmemi istemiyorlar. Ben de kaldırmak istemiyorum çünkü onların nükleer silaha sahip olmasını istemiyorum."
• "Abluka bombalamaktan daha etkili. İran, şişmiş domuz gibi boğuluyor. Durum onlar için daha da kötüye gidecek."
• "Nükleer silahtan daha kötü bir şey yok. Şehirleri yok eden bir nükleer silahtan bahsediyoruz."
Ukrayna konusuna da değinen Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesini anlattı:
• "Putin'den bizzat Kiev'i ve çeşitli şehirleri bir hafta boyunca vurmamasını istedim. Bunu kabul etti."
• "Putin'in ateşkes ilan etme kararını destekliyorum. Bu çok önemli bir adım."
• "Ukrayna, askeri olarak, yenilmiş durumda. Sahte haberleri okuyarak bunu anlamazsınız."
• "Putin bana, eğer bize yardım ederse zenginleştirme işine dahil olmak istediğini söyledi; ben de Ukrayna ile savaşı bitirmede seni dahil etmeyi tercih edeceğimi söyledim."
UFO belgeleri hakkında da konuşan Trump, "Yakın gelecekte olabildiğince açıklayacağız. Bazılarının oldukça ilginç olacağını düşünüyorum" dedi.
Trump ayrıca fiziksel sağlığına dikkat çekerek, "İstesem astronot olmamda hiçbir sıkıntı çıkmazdı. Fiziksel olarak çok iyi durumdayım" ifadelerini kullandı.
Savunma Bakanı Pete Hegseth ise daha önce yaptığı açıklamada, "Abluka süresiz devam edecek. İran'ın Hürmüz'de yaptığı korsanlık ve teröristlik. Uluslararası taşımacılığı tehdit ediyorlar" demişti.