ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev’in açıklamalarına tepki olarak geçtiğimiz günlerde sevk ettiği iki nükleer denizaltının gerekli bölgelere ulaştığını duyurdu.
Trump, gazetecilerin denizaltıların konumu hakkındaki sorularını yanıtlarken, “Denizaltılar bölgede, olmaları gereken yerde” dedi. ABD Başkanı, Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerilime ilişkin açıklamalarında, ABD’nin nükleer savaşa hazır olduğu mesajını açıkça verdi.
“O, nükleer silahlar hakkında konuşuyordu. Nükleer silahlardan bahsediyorsanız, buna hazırlıklı olmalısınız. Biz tamamen hazırız.”
Medvedev Ne Demişti?
Rusya'nın eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Trump’ı hedef alan açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Trump iki şeyi unutmamalı:
Rusya, İsrail ya da İran değil.
Her yeni ültimatom, bir tehdit değil; savaşa doğru atılmış bir adımdır.”
Medvedev, Washington'un politikalarının yalnızca Rusya-Ukrayna hattında değil, Rusya ile ABD arasında doğrudan bir çatışma riskini artırdığını öne sürmüştü.
Yaptırım ve Diplomasi Adımı
Trump, ayrıca ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un yakın zamanda Rusya'yı ziyaret edeceğini ve Moskova yönetimine yönelik yeni yaptırımların gündemde olduğunu da belirtti.