Venezuela’dan İsrail’e Yıllar Sonra İlk Petrol Sevkiyatı!

Venezuela, Nicolas Maduro sonrası dönemde petrol ihracatında yeni bir sayfa açtı. Ülke, yıllar sonra ilk kez işgalci İsrail’e ham petrol gönderdi.

Eklenme Tarihi: 11 Şub 2026
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 11 Şub 2026
Venezuela’dan İsrail’e Yıllar Sonra İlk Petrol Sevkiyatı!

Venezuela, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görevden alınmasının ardından petrol ihracat rotasında değişikliğe gitti. Bloomberg’in aktardığına göre ülke, 2020’den bu yana ilk kez soykırımcı İsrail’e ham petrol sevkiyatı gerçekleştirdi.

Sevkiyatın, işgalci İsrail’in en büyük rafinerisi olan Bazan Group’a (Oil Refineries Ltd) yapıldığı belirtiliyor. Bu gelişme, Venezuela’nın uzun süredir ağırlıklı olarak Çin’e yönlendirdiği petrol satışlarında yeni bir döneme işaret ediyor.

Son haftalarda Venezuela ham petrolünün ABD, Hindistan ve İspanya’ya da gönderildiği ifade edilirken, işgalci İsrail’in yeni ihracat rotasında öne çıkan adreslerden biri olması dikkat çekti.

Öte yandan Venezuela Enformasyon Bakanı Miguel Pérez Pirela, söz konusu sevkiyat iddialarını sosyal medya hesabından “sahte” olarak nitelendirerek yalanladı.

Analistler ise Venezuela’nın küresel petrol piyasasındaki konumunun yeniden şekillendiğine dikkat çekiyor.