"ABD, Gazze'de Ateşkes Çağrısı Yapan BM Tasarısını Veto Edecek"

İşgalci İsrailli yetkililere göre, ABD yönetimi Gazze'de derhal ateşkes talep eden BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını bu gece yapılacak oylamada veto edeceğini Tel Aviv’e bildirdi. Tasarı, rehinelerin serbest bırakılmasını ve insani yardım erişimini de içeriyor.

Eklenme Tarihi: 04 Haz 2025
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 04 Haz 2025
"ABD, Gazze'de Ateşkes Çağrısı Yapan BM Tasarısını Veto Edecek"

Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmalara ilişkin uluslararası diplomasi trafiği sürerken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bu gece oylanması beklenen ateşkes çağrısı tasarısıyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İşgalci İsrailli iki üst düzey yetkilinin verdiği bilgilere göre, ABD yönetimi, derhal ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye sınırsız insani yardım erişimi çağrısı yapan BM karar tasarısını veto edeceğini işgalci İsrail tarafına açıkça iletti.

Tasarı, Gazze'de sivillerin korunmasını ve insani yardımların engelsiz biçimde bölgeye ulaştırılmasını hedefleyen önemli başlıklar içeriyor. Ancak ABD'nin tasarıyı veto etme kararı, özellikle ateşkes sürecine dair uluslararası beklentileri zayıflatabilir.ABD, daha önce de benzer karar tasarılarını "İsrail'in güvenliği ve bölgesel istikrar" gerekçesiyle veto etmişti. İşgalci İsrail’in desteklediği bu tavır, Gazze’deki mevcut durumun kısa vadede değişmeyeceğine işaret ediyor.

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılacak oylama ve sonrasında yaşanacak gelişmeler, bölgedeki çatışmaların seyrini ve uluslararası kamuoyunun tutumunu belirlemede kritik rol oynayacak.