ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad istifa etti

Taliban ile müzakerelere aracılık eden ABD'nin Afgan asıllı Afganistan özel temsilcisi Zalmay Halilzad istifa etti.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad istifa etti
19 Eki 2021 11:00:48

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Afgan asıllı Zalmay Halilzad görevinden istifa ettiğini açıkladı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu istifayla ilgili "Amerikan halkına onlarca yıllık hizmetinden dolayı Halilzad'a şükranlarımı sunuyorum." dedi. Blinken Halilzad'ın yardımcısı Thomas West'in bu görevi devralacağını bildirdi.

Afganistan doğumlu Halilzad daha önce Lübnan ve ABD'de birçok üniversitede akademisyen olarak bulunmuş, tanınmış stratejistlerle beraber çalışmış ve RAND'da da birçok rapora katkıda bulunmuştu. Halilzad 1984-1992 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı'nda üst düzey bir yönetici olarak çalışmış, 2001 yılı sonrasında da özellikle Afganistan işgalinin ardından bu görevlerini sürdürmüştü.

Halilzad Afganistan Büyükelçisi (2004-2005), Irak Büyükelçisi (2005-2007), Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi (2007-2009) olarak görev yapmasının ardından 2018 yılında Afganistan Özel Temsilcisi olarak göreve başlamıştı.

"Başarılı olamadım"

Halilzad Blinken'e yazdığı istifa mektubunda çalışmalarını başarılı bulmadığını belirterek Kabil yönetimi ile Taliban arasındaki siyasi düzenlemenin öngörüldüğü gibi ilerlemediğini kaydetti.

Halilzad istifa mektubunda "Afganistan politikamızın yeni aşamasında kenara çekilmeyi tercih ediyorum. Bunun nedenleri çok karmaşık ve önümüzdeki günlerde ve haftalarda düşüncelerimi paylaşacağım" dedi.

Etiketler:   Afganistan ABD


0 Yorum

Yorum Yaz