Almanya’da ayrımcılığa ilişkin resmi şikayetler son beş yılda katlanarak arttı. Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Ferda Ataman, başkent Berlin’de düzenlediği basın toplantısında 2024 yılına ait ayrımcılık raporunu kamuoyuyla paylaştı.
Rapora göre, daireye 2024 yılı boyunca toplam 11 bin 405 şikayet ulaştı. Bu sayı, 2019’daki 4 bin 247 başvuruya kıyasla üç kattan fazla artışa işaret ediyor. Ataman, bunun kurum tarihindeki en yüksek sayı olduğunu vurgulayarak, “2019’dan bu yana şikayet sayısı iki kattan fazla arttı” dedi.
Irkçılık ve etnik köken kaynaklı şikayetler öne çıktı
2024’te yapılan başvuruların 3 bin 858’i, ırkçılık, antisemitizm ve etnik kökene dayalı ayrımcılıkla ilgili oldu. Bu sayı 2019’daki 1167 başvurunun üç katından fazla. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında da istikrarlı bir artış görülüyor: 2020’de 2 bin 2, 2021’de 2 bin 54, 2022’de 2 bin 914 ve 2023’te 3 bin 409 başvuru yapıldı.
Engellilik, cinsiyet, yaş ve din de dikkat çekiyor
Irkçılığın ardından en çok şikayet gelen konular şöyle sıralandı:
-
Engellilik: 2 bin 476 başvuru
-
Cinsiyet: 2 bin 133 başvuru
-
Yaş: 1.091 başvuru
-
Din ve dünya görüşü: 626 başvuru
Ayrımcılığın merkezi iş hayatı ve kamu kurumları
Şikayetlerin en fazla yapıldığı alan iş piyasası oldu:
-
İş piyasasında: 3 bin 2 şikayet
-
Hizmet ve ürün erişiminde: 1.598
-
Devlet dairelerinde: 1.250
-
Kamusal alanlarda: 821
-
Eğitimde: 577
-
Polis ve yargıda: 479
-
Konut edinmede ve sağlıkta: 391’er şikayet
Ataman, “Şikayetlerin yüzde 43’ü, Eşit Muamele Yasası kapsamında değerlendirilen ırkçılık, antisemitizm ve etnik köken kaynaklıdır” dedi.
Devlet daireleri restoranlardan daha az koruma sağlıyor
Eşit Muamele Yasası’nın kapsamadığı alanlara dair 2 bin 348 şikayet geldiğini belirten Ataman, bunların çoğunun polis, yargı ve okul gibi devlet kurumlarında yaşanan ayrımcılıklar olduğunu ifade etti. “Almanya’da insanlar restoranlarda, devlet dairelerinden daha iyi korunuyor” diyen Ataman, yasaların kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyledi.
Ayrımcılıkla ilgili ciddi bir sorunumuz var
Ayrımcılık şikayetlerinin çoğunlukla kadınları etkilediğine dikkat çeken Ataman, “İş piyasasında ciddi bir ayrımcılık var. Irkçılık ve cinsiyet eşitsizliği büyük bir sorun. Engellilere eşit katılım konusunda ise ciddi bir isteksizlik söz konusu” ifadelerini kullandı.
Almanya’da her üç kişiden birinin ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen Ataman, resmi şikayetlerin buz dağının sadece görünen yüzü olduğuna dikkat çekerek, “İstatistiklerimiz eğilimleri gösteriyor” dedi.
Yanlış park etmek, ayrımcılıktan daha çok cezalandırılıyor
Ferda Ataman, aşırı sağcılıkla mücadelede tüm anayasal organların daha aktif olması gerektiğini belirtti. Anayasa Mahkemesi’ne parti yasaklama yetkisi verilmesini ve ayrımcılıkla ilgili cezaların caydırıcı hale getirilmesini talep etti.
“Almanya’da yanlış park etmek, insanlara ayrımcılık yapmaktan daha tutarlı cezalandırılıyor” diyen Ataman, hükümete Eşit Muamele Yasası’nı yeniden düzenleyerek daha güçlü hale getirme çağrısında bulundu.