Alparslan Hoca: “Cumhurbaşkanı Ekonomiyi Ekonomistlere bıraksın!”

Alparslan Hoca, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Merkez Bankasında yapılan atamalar sonrası yükselen dolar üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan’ın ‘Ekonomist’ olduğu yönündeki iddialarını eleştiren Alparslan Hoca, “Cumhurbaşkanı kendini ekonomist olarak gördüğü müddetçe bu ülkenin ekonomisi düzelmez!” açıklamalarında bulundu.

Alparslan Hoca: “Cumhurbaşkanı Ekonomiyi Ekonomistlere bıraksın!”
21 Eki 2021 16:12:21

Furkan Vakfı Kurucu Başkanı Alparslan Kuytul Hoca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomist olduğu yönündeki söylemlerini eleştirdi. “Cumhurbaşkanı hangi üniversiteyi bitirmiş sonra master yapmış da ekonomist olmuş? Kendini ekonomist gördüğü müddetçe bu ülkenin ekonomisi düzelmez” diyen Alparslan Hoca şu ifadeleri kaydetti:

‘Cumhurbaşkanı ekonomist olmadığını kabul etsin!’

             “Cumhurbaşkanının atamaları neyi gösteriyor? Herhalde kendi dediğini yapmadıklarını gösteriyor. Şimdi Cumhurbaşkanı evvela eğri oturup doğru konuşacak. Ekonomist olmadığını bir kere kabul edecek. Bildiğimiz kadarıyla kendisi imam hatip lisesinden mezun birisi, bitirdiği üniversite hala bilinmiyor. Hangi üniversiteyi bitirmiş sonra orada mastır ve doktora yapmış da ekonomist olmuş? Bize biri söylesin de, biz de öğrenelim. Ekonomist ne demektir?

Ekonomi fakültesini bitirene bile ekonomist denmez, laf arasında öyle konuşuluyor. Gerçekte ekonomist, o alanda doktora yapandır, bilim adamıdır. Üniversite hocasıdır o alanda doktora yapmıştır, yardımcı doçenttir veya doçenttir ya da profesördür, ekonomist budur. Bildiğimiz kadarıyla Erdoğan'ın böyle bir tahsili yok. Nerde ekonomist olmuş? Kendini ekonomist olarak gördüğü müddetçe bu ülkenin ekonomisi düzelmez. Çünkü kendini ekonomistlere denk görüyor “Ben senden iyi bilirim.” diyor ve ekonomistlerin lafını dinlemiyor, gitgide batıyoruz.

‘Cumhurbaşkanı, Ekonomiyi Ekonomistlere Bıraksın!’

            “Faiz, enflasyonun sebebidir.” sözünü tutturmuş. Faize karşı olduğunu söylüyor. Biz de Müslümanız, hepimiz faize karşıyız da bu ülkede haram olarak sadece faiz mi var? Senin ülken İslam Devleti mi?   Hangi şeyin İslam'a göre? Bu ülkede sadece faiz mi haramdır? İçkisi, kumarı, zinası, piyangosu, LGBT’si… Bunlar haram değil mi? Onlara niye bu kadar karşı değilsin, hep böyle enflasyon üzerinde duruyorsun, faiz üzerinde duruyorsun?

Faize hepimiz karşıyız, karşı olmak zorundayız. Bu imanımızın gereğidir ama şu bir gerçek ki bu ülkede yüksek düzeyde enflasyon var ve bunu hesaba katmak zorundasınız. Faiz olsun, demiyorum. Bir Müslüman faizi elbette savunamaz ama siz laik değil miydiniz? Laikliğe yemin etmediniz mi? Laiklikten mi vazgeçtiniz? Haram olduğu için mi faize karşısınız? Memlekette böyle haram çoktur. Eğer haram olduğu için değil de ekonomiye zarar verdiği için karşıysanız sadece buysa o zaman bırakın da bu işe ekonomistler karar versin. Zarar mı veriyor fayda mı veriyor? Yalnız 1 puan, yüzde 19'dan yüzde 18'e indirdiği anda dolar fırlıyor. Bunu normal vatandaş bile artık öğrendi. Ekonomist olduğunu söylüyor ama bunun böyle olacağını düşünemiyor mu?

Eğer başarı olursa ‘Ben yaptım.’ başarısızlık olursa ‘Merkez Bankası başkanı, yardımcıları ya da para piyasaları kurulu üyeleri bu yanlışı yaptı.’ Onlardan birkaç kişi görevden alınıyor ve bütün suçlu onlar oluyor. Bütün günah onların sırtına yükleniyor. Başarı olsaydı, ben yaptım, diyecekti ancak başarısızlık olunca başkaları suçlu oluyor. Artık ekonomist olmadığını kabul etsin ve ekonomiyi ekonomistlere bıraksın.

‘Kendini Ekonomist Olarak Gördüğü Müddetçe Bu Ülkenin Ekonomisi Düzelmez’

            Bir devletin ekonomisi öyle bakkal hesabıyla, ufak bir market gibi, bir holding gibi çözülemez. Bir holding ülke içindeki şartlara göre idare edilir ama bir devleti dünya şartlarına göre idare edersiniz. Bunun için çok bilgi birikimi lazımdır. Sen hangi zamanda bu bilgi birikimine sahip oldun? Hangi üniversitede ekonomiyi bitirdin de sonra mastır, doktora yaptın? Hangi üniversitede hocalık yaptın da böyle bir birikime sahip oldun? Bu neye benziyor? Diyelim ki bir belediye başkanı; ‘İşte ben belediyeyi idare ettim demek ki ben ekonomistim.’ diyor. Belediyenin ekonomisini de sen idare etmedin?

Benim anladığım İstanbul’da belediye başkanlığı yaptığı için herhalde kendini ekonomist olarak görüyor? Oradayken de gerçekten belediyenin ekonomisini sen mi idare ettin? Uzmanlar vardı onlar idare etti. Ekonomi bir ilimdir. Öyle bakkal hesabıyla, böyle tahminle, biraz bilgi ile olacak bir şey değildir. Öyle az bir bilgi herkeste var.

Cumhurbaşkanının ekonomiyi bildiği kadar bu ülkede milyonlarca insan biliyor. Bununla olmaz, bu uzmanlık gerektiren bir alandır. Devletin en zor işlerinden birisi budur. Kendisi de bu sözü bırakmıyor ‘Ben ekonomistim.’ Nerde ekonomist olduğunu lütfen göster de biz de bu meraktan kurtulalım. Cumhurbaşkanı ‘Ben ekonomistim.’ dediği müddetçe bu ülkenin ekonomisi düzelmez!”



0 Yorum

Yorum Yaz